Antwoord op je vraag

Moet ik betalen voor Energieheld?

Nee, het Energieheld programma is voor jou helemaal gratis! Energieheld wordt betaald door jouw gemeente.  

Meer vragen

Starten met de App

In de SlimWonen App zie je hoeveel gas en stroom je verbruikt en wat dit kost.

De SlimWonen App gebruikt de meterstanden van jouw slimme meters om je verbruik te laten zien. Nadat je de SlimWonen App hebt geactiveerd met de code in de brief vragen we iedere dag jouw meterstanden op bij de netbeheerder.

De SlimWonen App maakt de meterstanden overzichtelijk. Zo zie jij per uur, dag, maand en jaar hoeveel stroom en gas je hebt verbruikt.

De SlimWonen App rekent uit wat jouw verbruik kost. Vul jouw tarieven voor gas en stroom in, zo krijg je het beste inzicht. Vul je geen tarieven in? Dan gebruikt de App standaardtarieven.

De SlimWonen App maakt het makkelijk om energie te besparen met inzicht, tips en klusjes.

Het is makkelijker om te besparen als je inzicht hebt in je verbruik en kosten. Om je te helpen geeft de SlimWonen App je handige uitdagingen en tips.

Voor jou wel! We vinden het belangrijk dat gebruikers niet betalen voor de App. Dus benaderen we woningcorporaties, gemeenten en bedrijven. Zij betalen voor de SlimWonen App, zodat zij deze aan hun huurders, bewoners en medewerkers kunnen aanbieden. Zo werken we samen aan onze missie: Energie besparen én meewerken aan een beter klimaat. We verkopen de App helaas niet los. 

Leuk dat je de App wilt gebruiken! Dit kan als de App je wordt aangeboden (bijvoorbeeld door jouw gemeente, woningcorporatie of werkgever). Vaak ontvang je dan een brief met een persoonlijke code. In de brief staan instructies hoe je kunt starten met de App.

 • Ik weet niet zeker of de SlimWonen App aan mij is aangeboden.
  Stuur ons jouw adres via het contactformulier óf stuur een mail naar info@slimwonenapp.nl. Dan kijken wij voor je of jouw gemeente, woningcorporatie of werkgever de SlimWonen App aanbiedt. We verkopen de App helaas niet los.

 • De SlimWonen App is nog niet aan mij aangeboden, maar ik wil hem wel gebruiken. Kan dat?
  Leuk dat je de App wilt gebruiken! Maar we verkopen de App helaas niet los. We werken met ons kleine, enthousiaste team hard om de App voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar te maken. We zoeken en maken contact met zoveel mogelijk gemeenten, corporaties en bedrijven. Zodra we ook aan jou, in samenwerking met een opdrachtgever, een activatiecode kunnen sturen hoor je van ons. 

Leuk dat je de App wilt gebruiken! Dit kan als de App je wordt aangeboden. Meestal heb je dan een brief ontvangen met een persoonlijke code (bijvoorbeeld via jouw gemeente, woningcorporatie of werkgever). Heb je de brief niet meer? Geen probleem! Je kunt een nieuwe code aanvragen via dit formulier.

Heb je problemen met activeren of inloggen? Stuur een mail naar onze klantenservice via info@slimwonenapp.nl. 

Wanneer je in de SlimWonen App een persoonlijke Activatiecode wilt aanvragen kan het gebeuren dat je een melding krijgt. Hieronder staan de meldingen uitgelegd: 

 • Je hebt je account al geactiveerd. Ga naar het loginscherm en vul je gegevens in.
  Goed nieuws: het is al gelukt om te activeren! Als je account is geactiveerd, kun je de Activatiecode niet meer gebruiken. Je kunt nu inloggen in de App. In het gele startscherm vul je Jouw e-mailadres in en het wachtwoord dat je eerder hebt gekozen. Weet je niet meer wat je wachtwoord is? Klik dan op ‘Wachtwoord vergeten’.

 • Helaas. Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw.
  Dit kan meerdere redenen hebben. Je krijgt deze melding ook wanneer je een slechte internetverbinding hebt. Probeer het later opnieuw. Kom je er niet uit? Stuur ons jouw adres via het contactformulier óf stuur een mail naar info@slimwonenapp.nlWe helpen je graag verder!

Nee, we versturen de Persoonlijke Activatiecode alleen per post.

Met de Persoonlijke Activatiecode koppelen we jouw account aan de slimme meter(s) op jouw adres. Dit zijn persoonlijke gegevens waar we heel voorzichtig mee omgaan. We willen zeker weten dat de Activatiecode alleen aankomt bij de bewoners van het adres (en niet per ongeluk bij iemand anders). Daarom sturen we de Activatiecode alleen per post

 

Je wilt de SlimWonen App activeren met je persoonlijke Activatiecode, maar er gaat iets mis. We gaan je helpen. Heb je de volgende stappen doorlopen? 

 1. Je hebt de SlimWonen App gedownload en geopend.  
 2. Je ziet een geel startscherm. Klik op ‘Maak hier een account aan 
 3. Je ziet een geel scherm met 7 witte vakjes. Vul hier de persoonlijke Activatiecode in die je per brief hebt ontvangen. 
 4. Vul bij ‘e-mailadres’ jouw e-mailadres in. 
 5. Vul bij ‘wachtwoord’ een wachtwoord in. Je mag dit wachtwoord zelf bedenken (hij moet bestaan uit minimaal 8 tekens, waarvan minimaal 1 hoofdletter, 1 kleine letter en 1 cijfer). 
 6. Klik de beide vakjes aan en klik dan op ‘Bevestig’. 

Heb je alle stappen doorlopen en krijg je nog steeds een melding? Hieronder staan de meldingen uitgelegd: 

 • Ongeldige activatiecode 
  Iedere persoonlijke Activatiecode is uniek en bestaat uit een combinatie van cijfers en/of hoofdletters. Het is belangrijk om precies de code uit de brief over te nemen. Kijk dus goed of de hoofdletter ‘i’ niet het cijfer 1 is of de hoofdletter ‘O’ toch het cijfer 0 is. Die kunnen op elkaar lijken. Werkt de code nog steeds niet? Stuur ons jouw adres en de melding die de App geeft via het contactformulier óf stuur een mail naar info@slimwonenapp.nl. Dan helpen we je graag verder!

 • Dit e-mailadres is al in gebruik 
  Jouw e-mailadres is al gekoppeld aan een SlimWonen App account. Dit betekent dat je account al is geactiveerd en je kan inloggen met dit e-mailadres. Je hoeft dan geen Activatiecode in te voeren, maar wel je wachtwoord. Ben je je wachtwoord vergeten? Vraag gemakkelijk een nieuw wachtwoord aan via Wachtwoord vergeten in het inlogscherm.  
  Heb jij jouw e-mailadres niet gebruikt bij het activeren van je account? Stuur ons jouw adres en de melding die de App geeft via het contactformulier óf stuur een mail naar info@slimwonenapp.nl. Dan helpen we je graag verder!

 • Helaas. Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw. 
  Dit kan meerdere redenen hebben. Je krijgt deze melding ook wanneer je een slechte internetverbinding hebt. Probeer het later opnieuw. Kom je er niet uit? Stuur ons jouw adres en de melding die de App geeft via het contactformulier óf stuur een mail naar info@slimwonenapp.nl. Dan helpen we je graag verder!

Om te laten zien hoeveel energie je verbruikt vraagt SlimWonen App dagelijks jouw verbruik op bij jouw netbeheerder. De netbeheerder moet precies weten over welke aansluiting(en) het gaat. Daarom hebben we jouw unieke EAN-codes nodig, die zijn gekoppeld aan jouw gas- of stroomaansluiting. Meestal kunnen wij deze codes zelf opzoeken, helaas is dit in jouw geval niet mogelijk. We vragen je daarom om ze door te geven. 

Je vindt de code(s) op je energierekening of jaarrekening.
Een EAN-code bestaat uit 18 cijfers. Gebruik je gas en stroom? Dan heb je twee codes. Let op! De EAN-code is iets anders dan het nummer op jouw slimme meter.  

Geef jouw code(s) door via slimwonenapp.nl/mijnEAN 
Is het gelukt? Dan sturen we jouw persoonlijke Activatiecode per post, hiermee activeer je de SlimWonen App. 

Kom je er niet uit? Stuur dan een mailtje met je vraag en adresgegevens naar info@slimwonenapp.nl. 

Ja, je hebt een slimme meter nodig. De SlimWonen App laat jouw energieverbruik zien op basis van de meterstanden. Zonder slimme meter kan je helaas geen verbruik zien in de App.

Op het moment dat je jouw account activeert vragen we je toestemming om de meterstanden via jouw netbeheerder op te vragen.  

Heb je geen slimme meter? Lees dan hier verder.

Een slimme meter meet het elektriciteits- en gasverbruik in jouw woning. Met de slimme meter worden je meterstanden op afstand uitgelezen door de netbeheerder uit jouw regio. Dit betekent dat je niet meer in de meterkast hoeft te duiken om je meterstanden door te geven; dat doet de slimme meter voor je. De slimme meter vervangt de oude ‘draaischijfmeter’ in je meterkast. 

Alle huishoudens in Nederland krijgen een slimme meter aangeboden, op dit moment zijn ze bij 87% van de huishoudens geïnstalleerd. Er zijn veel verschillende modellen, maar als je de meterstanden nooit meer hoeft door te geven aan jouw energieleverancier heb je hem waarschijnlijk al in huis. 

 

Alle huishoudens in Nederland krijgen een slimme meter aangeboden, op dit moment zijn ze bij 87% van de huishoudens geïnstalleerd. Heb je (nog) geen slimme meter maar wil je er wel een? Check dan bij jouw netbeheerder wat de mogelijkheden zijn. Via deze link zie je wie jouw netbeheerder is. 

Als jouw slimme meter niet goed werkt neem je contact op met jouw netbeheerder. Jouw netbeheerder is verantwoordelijk voor je slimme meter. Via deze link zie je wie jouw netbeheerder is. 

Ja dat kan! Per adres krijg je één persoonlijke Activatiecode en kun je één account maken. Je kunt de inloggegevens van dit account delen met je gezin of huisgenoten. Zo weten zij altijd hoeveel energie jullie verbruiken en kunnen jullie samen energie besparen! 

De SlimWonen App instellen

Om te laten zien hoeveel energie je verbruikt vraagt SlimWonen App dagelijks jouw verbruik op bij jouw netbeheerder. De netbeheerder moet precies weten over welke aansluiting(en) het gaat. Daarom hebben we jouw unieke EAN-codes nodig, die zijn gekoppeld aan jouw gas- of stroomaansluiting. Meestal kunnen wij deze codes zelf opzoeken, helaas is dit in jouw geval niet mogelijk. We vragen je daarom om ze door te geven. 

Je vindt de code(s) op je energierekening of jaarrekening.
Een EAN-code bestaat uit 18 cijfers. Gebruik je gas en stroom? Dan heb je twee codes. Let op! De EAN-code is iets anders dan het nummer op jouw slimme meter.  

Geef jouw code(s) door via slimwonenapp.nl/mijnEAN 
Is het gelukt? Dan sturen we jouw persoonlijke Activatiecode per post, hiermee activeer je de SlimWonen App. 

Kom je er niet uit? Stuur dan een mailtje met je vraag en adresgegevens naar info@slimwonenapp.nl. 

Als jouw slimme meter niet goed werkt neem je contact op met jouw netbeheerder. Jouw netbeheerder is verantwoordelijk voor je slimme meter. Via deze link zie je wie jouw netbeheerder is. 

Ja dat kan! Per adres krijg je één persoonlijke Activatiecode en kun je één account maken. Je kunt de inloggegevens van dit account delen met je gezin of huisgenoten. Zo weten zij altijd hoeveel energie jullie verbruiken en kunnen jullie samen energie besparen! 

Stuur met het emailadres waarmee je je account hebt aangemaakt een mailtje naar info@slimwonenapp.nl. Zet in de mail ook jouw nieuwe emailadres. Dan passen wij jouw account voor je aan!  

Welke tarieven voor stroom en gas moet ik invoeren in de App?
Bij het activeren van de App vragen we je om een aantal gegevens in te vullen, waaronder jouw tarieven voor stroom en gas. De App gebruikt jouw tarieven om uit te rekenen wat jouw energieverbruik kost. Vul je geen tarieven in? Dan rekent de App met standaardtarieven.  

Je vindt jouw tarieven op de factuur van je energieleverancier, maar niet elke leverancier doet dit op dezelfde manier. We zullen je een handje helpen. Voor de grootste leveranciers hebben we een uitgebreide handleiding gemaakt. Bekijk hier hoe je jouw tarieven opzoekt.  
 

Stroom:

 • Stroomtarief per kWh: (Ook: Variabele leveringskosten) dit is een optelsom van de marktprijs, de energiebelasting, opslag duurzame energie (ODE) en de btw per kWh. De netbeheerkosten vul je hier niet in, die nemen wij automatisch mee. 
 • Vastrechtkosten Stroom per jaar: (Ook: Vaste leveringskosten) dit is een vast tarief dat per energieleverancier verschilt. Het bedrag is niet gekoppeld aan je verbruik. De netbeheerkosten vul je hier niet in, die nemen wij automatisch mee. 

 

Gas:

 • Gastarief per m3: (Ook: Variabele leveringskosten) Dit is een optelsom van de marktprijs, de energiebelasting, opslag duurzame energie (ODE). De netbeheerkosten vul je hier niet in, die nemen wij automatisch mee.  
 • Vastrechtkosten Gas per jaar: (Ook: Vaste leveringskosten) dit is een vast tarief dat per energieleverancier verschilt. Het bedrag is niet gekoppeld aan je verbruik. De netbeheerkosten vul je hier niet in, die nemen wij automatisch mee. 

Goed nieuws! De SlimWonen App is onafhankelijk en niet gekoppeld aan jouw energieleverancier. Je kan je verbruik in de App blijven zien als je van energieleverancier overstapt. Je moet het alleen wel even aan ons doorgeven. Dat kan via dit formulier, of een mailtje naar info@slimwonenapp.nl. Let op! Je hoeft ons niet te laten weten welke leverancier je hebt, alleen per wanneer er iets is veranderd.

Vergeet je tarieven niet aan te passen.
Het is belangrijk dat jij jouw nieuwe tarieven voor stroom en gas in de App invult, alleen dan kan de App een goede berekening maken van jouw nieuwe kosten.

 1. Klik op het menu linksboven en ga naar Energiecontract.
 2. Klik op Algemeen.
 3. Vul jouw nieuwe energieleverancier in (staat jouw leverancier hier niet bij? Kies dan voor Anders).
 4. Vul de startdatum van jouw nieuwe contract in.
 5. Bij de vraag Ben je ooit overgestapt? Kies je voor ja.
 6. Vul bij Gas en Stroom jouw nieuwe tarieven in (Bekijk hier hoe je jouw tarieven opzoekt).

Probleemoplossing

Je wilt de SlimWonen App activeren met je persoonlijke Activatiecode, maar er gaat iets mis. We gaan je helpen. Heb je de volgende stappen doorlopen? 

 1. Je hebt de SlimWonen App gedownload en geopend.  
 2. Je ziet een geel startscherm. Klik op ‘Maak hier een account aan 
 3. Je ziet een geel scherm met 7 witte vakjes. Vul hier de persoonlijke Activatiecode in die je per brief hebt ontvangen. 
 4. Vul bij ‘e-mailadres’ jouw e-mailadres in. 
 5. Vul bij ‘wachtwoord’ een wachtwoord in. Je mag dit wachtwoord zelf bedenken (hij moet bestaan uit minimaal 8 tekens, waarvan minimaal 1 hoofdletter, 1 kleine letter en 1 cijfer). 
 6. Klik de beide vakjes aan en klik dan op ‘Bevestig’. 

Heb je alle stappen doorlopen en krijg je nog steeds een melding? Hieronder staan de meldingen uitgelegd: 

 • Ongeldige activatiecode 
  Iedere persoonlijke Activatiecode is uniek en bestaat uit een combinatie van cijfers en/of hoofdletters. Het is belangrijk om precies de code uit de brief over te nemen. Kijk dus goed of de hoofdletter ‘i’ niet het cijfer 1 is of de hoofdletter ‘O’ toch het cijfer 0 is. Die kunnen op elkaar lijken. Werkt de code nog steeds niet? Stuur ons jouw adres en de melding die de App geeft via het contactformulier óf stuur een mail naar info@slimwonenapp.nl. Dan helpen we je graag verder!

 • Dit e-mailadres is al in gebruik 
  Jouw e-mailadres is al gekoppeld aan een SlimWonen App account. Dit betekent dat je account al is geactiveerd en je kan inloggen met dit e-mailadres. Je hoeft dan geen Activatiecode in te voeren, maar wel je wachtwoord. Ben je je wachtwoord vergeten? Vraag gemakkelijk een nieuw wachtwoord aan via Wachtwoord vergeten in het inlogscherm.  
  Heb jij jouw e-mailadres niet gebruikt bij het activeren van je account? Stuur ons jouw adres en de melding die de App geeft via het contactformulier óf stuur een mail naar info@slimwonenapp.nl. Dan helpen we je graag verder!

 • Helaas. Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw. 
  Dit kan meerdere redenen hebben. Je krijgt deze melding ook wanneer je een slechte internetverbinding hebt. Probeer het later opnieuw. Kom je er niet uit? Stuur ons jouw adres en de melding die de App geeft via het contactformulier óf stuur een mail naar info@slimwonenapp.nl. Dan helpen we je graag verder!

Alle huishoudens in Nederland krijgen een slimme meter aangeboden, op dit moment zijn ze bij 87% van de huishoudens geïnstalleerd. Heb je (nog) geen slimme meter maar wil je er wel een? Check dan bij jouw netbeheerder wat de mogelijkheden zijn. Via deze link zie je wie jouw netbeheerder is. 

Als jouw slimme meter niet goed werkt neem je contact op met jouw netbeheerder. Jouw netbeheerder is verantwoordelijk voor je slimme meter. Via deze link zie je wie jouw netbeheerder is. 

Als je geen verbruik ziet in de App kan dit verschillende redenen hebben: 

 1. Je bent een nieuwe gebruiker
  Nadat je de SlimWonen App geactiveerd hebt met je persoonlijke Activatiecode kan het maximaal 5 werkdagen duren tot jouw verbruik voor het eerst zichtbaar is in de App.
  Was het verbruik eerder wel zichtbaar of is jouw verbruik na 5 werkdagen nog niet zichtbaar? Lees dan verder.  
 2. Je hebt geen slimme meter
  De SlimWonen App laat jouw energieverbruik zien op basis van de meterstanden van jouw slimme meter(s). Zonder slimme meter kan je helaas geen verbruik zien in de App. Alle huishoudens in Nederland krijgen een slimme meter aangeboden, op dit moment zijn ze bij 87% van de huishoudens geïnstalleerd. Er zijn veel verschillende modellen. Als je nooit meterstanden hoeft door te geven aan jouw energieleverancier, heb je waarschijnlijk al een slimme meter. 
 3. Je bent verhuisd
  Dan krijgen wij de meterstanden van jouw oude adres niet meer binnen. Vul hier je nieuwe en oude adres in om je verhuizing aan ons door te geven. We kijken dan of we je op je nieuwe adres ook kunnen aanmelden voor de SlimWonen App. 
 4. Er is iets veranderd in jouw energiecontract (je bent bijvoorbeeld overgestapt naar een andere leverancier)
  Net als bij een verhuizing krijgen we van jouw netbeheerder een melding bij een wijziging op het energiecontract. Hierdoor krijgen wij de meterstanden van jouw slimme meter niet meer binnen. Geeft het via dit formulier door dat er iets is veranderd in jouw energiecontract.

 

Geldt bovenstaande niet voor jou, maar zie je toch geen verbruik?
Misschien is er storing bij jouw netbeheerder of in je slimme meter. Vaak lost een storing zich vanzelf op en wordt jouw verbruik met terugwerkende kracht getoond.

Zie je al langer dan 2 dagen geen verbruik? Neem dan contact op met de klantenservice via info@slimwonenapp.nl.

De SlimWonen App laat jouw verbruik tot gisteren zien. 

De App vraagt elke dag jouw verbruik op bij jouw netbeheerder. Zodra deze gegevens bij ons binnenkomen werken we direct jouw verbruik in de App bij. Helaas is het niet mogelijk om jouw verbruik ‘live’ op te vragen. Jouw netbeheerder geeft namelijk de meterstanden pas een dag later aan ons door. 

Het tijdstip waarop de SlimWonen App jouw meterstanden doorkrijgt van je netbeheerder verschilt. Meestal kun je al in de ochtend je verbruik van gisteren zien, soms is dat wat later. 
 
 

Bij Verbruik kan je zien hoeveel gas en stroom jij hebt verbruikt: per uur, per dag, per maand en per jaar. Onder de grafiek zie je ook wat jouw verbruik voor die periode kostte. Om dit bedrag te berekenen vermenigvuldigt de App jouw meterstanden met jouw tarieven.

Om te zorgen dat deze berekening klopt moet je zelf jouw stroom- en gastarieven instellen. Klik op het menu linksboven en ga naar Energiecontract. Zijn je tarieven veranderd? Pas ze dan aan.  

Heb je hulp nodig bij het vinden van jouw tarieven? klik dan hier.

Naast de kosten voor je verbruik betaal je ook vaste kosten zoals ‘vaste leveringskosten’ of ‘vastrechtkosten’. Op deze kosten kun je niet besparen, ze staan los van je verbruik. Deze kosten zie je niet in de SlimWonen App, maar wel op je energierekening. 

Je verbruik bekijken in de App

In de App zie je bij ‘Verbruik’ wat je aan energie hebt verbruikt en wat jouw verbruik kost (rechtsonder de grafiek bij ‘jij betaalt’). Om dit bedrag te berekenen vermenigvuldigt de App jouw meterstanden met jouw stroom- en gastarief. Het is belangrijk dat jij jouw tarieven voor stroom en gas invult (en aanpast wanneer ze veranderen), alleen dan kan de App een goede berekening maken van jouw kosten. Let op: in 2023 wordt ook rekening gehouden met het energieplafond. 

Wisselen tussen gas, stroom en oplevering
Onder de grafiek staan drie icoontjes: een vlammetje (gas), een stekker (stroom) en een zonnetje (teruglevering van zonnepanelen). Je kunt één van de icoontjes ‘aanzetten’ door erop te klikken. 

Jouw tarieven aanpassen of controleren
Klik op het menu linksboven en ga naar Energiecontract. Zijn je tarieven veranderd? Pas ze dan aan. Vul je geen tarieven in? Dan rekent de App met standaardtarieven. Bekijk hier hoe je jouw tarieven opzoekt. 

Hoe werkt het energieplafond?
Er is dit jaar een maximale prijs afgesproken voor energie: €0,40 per kWh (stroom) en €1,45 per m3 (gas). Je betaalt deze lagere prijs voor de eerste 2900 kWh en de eerste 1200 m3 per jaar. Verbruik je meer dan dit ‘plafond’? Dan betaal je voor dit verbruik de tarieven van je energieleverancier. Het plafond staat onder de grafiek en verschilt per dag en maand.

Wil je meer weten over het energieplafond? Klik dan hier 

Als je geen verbruik ziet in de App kan dit verschillende redenen hebben: 

 1. Je bent een nieuwe gebruiker
  Nadat je de SlimWonen App geactiveerd hebt met je persoonlijke Activatiecode kan het maximaal 5 werkdagen duren tot jouw verbruik voor het eerst zichtbaar is in de App.
  Was het verbruik eerder wel zichtbaar of is jouw verbruik na 5 werkdagen nog niet zichtbaar? Lees dan verder.  
 2. Je hebt geen slimme meter
  De SlimWonen App laat jouw energieverbruik zien op basis van de meterstanden van jouw slimme meter(s). Zonder slimme meter kan je helaas geen verbruik zien in de App. Alle huishoudens in Nederland krijgen een slimme meter aangeboden, op dit moment zijn ze bij 87% van de huishoudens geïnstalleerd. Er zijn veel verschillende modellen. Als je nooit meterstanden hoeft door te geven aan jouw energieleverancier, heb je waarschijnlijk al een slimme meter. 
 3. Je bent verhuisd
  Dan krijgen wij de meterstanden van jouw oude adres niet meer binnen. Vul hier je nieuwe en oude adres in om je verhuizing aan ons door te geven. We kijken dan of we je op je nieuwe adres ook kunnen aanmelden voor de SlimWonen App. 
 4. Er is iets veranderd in jouw energiecontract (je bent bijvoorbeeld overgestapt naar een andere leverancier)
  Net als bij een verhuizing krijgen we van jouw netbeheerder een melding bij een wijziging op het energiecontract. Hierdoor krijgen wij de meterstanden van jouw slimme meter niet meer binnen. Geeft het via dit formulier door dat er iets is veranderd in jouw energiecontract.

 

Geldt bovenstaande niet voor jou, maar zie je toch geen verbruik?
Misschien is er storing bij jouw netbeheerder of in je slimme meter. Vaak lost een storing zich vanzelf op en wordt jouw verbruik met terugwerkende kracht getoond.

Zie je al langer dan 2 dagen geen verbruik? Neem dan contact op met de klantenservice via info@slimwonenapp.nl.

De SlimWonen App laat jouw verbruik tot gisteren zien. 

De App vraagt elke dag jouw verbruik op bij jouw netbeheerder. Zodra deze gegevens bij ons binnenkomen werken we direct jouw verbruik in de App bij. Helaas is het niet mogelijk om jouw verbruik ‘live’ op te vragen. Jouw netbeheerder geeft namelijk de meterstanden pas een dag later aan ons door. 

Het tijdstip waarop de SlimWonen App jouw meterstanden doorkrijgt van je netbeheerder verschilt. Meestal kun je al in de ochtend je verbruik van gisteren zien, soms is dat wat later. 
 
 

Bij Verbruik kan je zien hoeveel gas en stroom jij hebt verbruikt: per uur, per dag, per maand en per jaar. Onder de grafiek zie je ook wat jouw verbruik voor die periode kostte. Om dit bedrag te berekenen vermenigvuldigt de App jouw meterstanden met jouw tarieven.

Om te zorgen dat deze berekening klopt moet je zelf jouw stroom- en gastarieven instellen. Klik op het menu linksboven en ga naar Energiecontract. Zijn je tarieven veranderd? Pas ze dan aan.  

Heb je hulp nodig bij het vinden van jouw tarieven? klik dan hier.

Naast de kosten voor je verbruik betaal je ook vaste kosten zoals ‘vaste leveringskosten’ of ‘vastrechtkosten’. Op deze kosten kun je niet besparen, ze staan los van je verbruik. Deze kosten zie je niet in de SlimWonen App, maar wel op je energierekening. 

Er is dit jaar een maximale prijs afgesproken voor energie. Je betaalt deze lagere prijs voor de eerste 2900 kWh en de eerste 1200 m3 per jaar. Verbruik je meer dan dit ‘plafond’? Dan betaal je voor dit verbruik de tarieven van je energieleverancier.  

In de App kun je zien of jouw verbruik boven of onder het plafond blijft. Bij ‘Verbruik’ geeft de stippellijn in de grafiek het energieplafond aan. De stippellijn staat niet elke dag op dezelfde hoogte, want je verbruik is niet elke dag hetzelfde. In de winter verbruik je bijvoorbeeld meer gas dan in de zomer. De overheid heeft daarom per maand en per dag een energieplafond berekend. 

Voor je verbruik onder het plafond betaal je een vast tarief van maximaal €0,40 per kWh en €1,45 per m3. Komt je verbruik boven het plafond? Dan rekenen we met de tarieven die je hebt ingevuld in de instellingen. Het is dus belangrijk dat jij jouw tarieven voor stroom en gas invult (en aanpast wanneer ze veranderen), alleen dan kan de App een goede berekening maken van jouw kosten. Je hoeft zelf niet na te denken over de verschillende tarieven onder en boven het plafond, dat doet de App voor je. 

Meer informatie over het Energieplafond vind je hier

De SlimWonen App laat per dag, per maand en per jaar zien hoeveel stroom en gas je verbruikt, en vergelijkt dit met het Energieplafond voor die periode.

Kwam je verbruik vorige maand boven het Energieplafond? Probeer dan minder te verbruiken, zo blijft je jaarverbruik toch onder het plafond. 

Pas aan het einde van het jaar kun je zien of je in totaal meer of minder hebt verbruikt dan het energieplafond. De bedragen die je ziet bij dag en maand zijn daarom een schatting.

Meer informatie over het Energieplafond vind je hier

Nee, je betaalt altijd het laagste tarief.

Zijn de tarieven die in jouw energiecontract staan lager dan de plafondprijzen*? Dan betaal je je eigen tarieven. In de App zie je wel het Energieplafond, maar er wordt zowel boven als onder het plafond gerekend met jouw eigen tarieven. Blijf besparen, want energie is nog steeds duur. 

* De tarieven onder het energieplafond zijn
€0,40 per kWh voor stroom en €1,45 per m3 voor gas.

Loopt je vaste contract in 2023 af en worden je tarieven hoger? Dan gaat het tweede deel van het energieplafond in na de einddatum van je contract.

Meer informatie over het Energieplafond vind je hier

Energiecontract

Nee, je betaalt altijd het laagste tarief.

Zijn de tarieven die in jouw energiecontract staan lager dan de plafondprijzen*? Dan betaal je je eigen tarieven. In de App zie je wel het Energieplafond, maar er wordt zowel boven als onder het plafond gerekend met jouw eigen tarieven. Blijf besparen, want energie is nog steeds duur. 

* De tarieven onder het energieplafond zijn
€0,40 per kWh voor stroom en €1,45 per m3 voor gas.

Loopt je vaste contract in 2023 af en worden je tarieven hoger? Dan gaat het tweede deel van het energieplafond in na de einddatum van je contract.

Meer informatie over het Energieplafond vind je hier

Bij Verbruik kan je zien hoeveel gas en stroom jij hebt verbruikt: per uur, per dag, per maand en per jaar. Onder de grafiek zie je ook wat jouw verbruik voor die periode kostte. Om dit bedrag te berekenen vermenigvuldigt de App jouw meterstanden met jouw tarieven.

Om te zorgen dat deze berekening klopt moet je zelf jouw stroom- en gastarieven instellen. Klik op het menu linksboven en ga naar Energiecontract. Zijn je tarieven veranderd? Pas ze dan aan.  

Heb je hulp nodig bij het vinden van jouw tarieven? klik dan hier.

Naast de kosten voor je verbruik betaal je ook vaste kosten zoals ‘vaste leveringskosten’ of ‘vastrechtkosten’. Op deze kosten kun je niet besparen, ze staan los van je verbruik. Deze kosten zie je niet in de SlimWonen App, maar wel op je energierekening. 

Goed nieuws! De SlimWonen App is onafhankelijk en niet gekoppeld aan jouw energieleverancier. Je kan je verbruik in de App blijven zien als je van energieleverancier overstapt. Je moet het alleen wel even aan ons doorgeven. Dat kan via dit formulier, of een mailtje naar info@slimwonenapp.nl. Let op! Je hoeft ons niet te laten weten welke leverancier je hebt, alleen per wanneer er iets is veranderd.

Vergeet je tarieven niet aan te passen.
Het is belangrijk dat jij jouw nieuwe tarieven voor stroom en gas in de App invult, alleen dan kan de App een goede berekening maken van jouw nieuwe kosten.

 1. Klik op het menu linksboven en ga naar Energiecontract.
 2. Klik op Algemeen.
 3. Vul jouw nieuwe energieleverancier in (staat jouw leverancier hier niet bij? Kies dan voor Anders).
 4. Vul de startdatum van jouw nieuwe contract in.
 5. Bij de vraag Ben je ooit overgestapt? Kies je voor ja.
 6. Vul bij Gas en Stroom jouw nieuwe tarieven in (Bekijk hier hoe je jouw tarieven opzoekt).

Welke tarieven voor stroom en gas moet ik invoeren in de App?
Bij het activeren van de App vragen we je om een aantal gegevens in te vullen, waaronder jouw tarieven voor stroom en gas. De App gebruikt jouw tarieven om uit te rekenen wat jouw energieverbruik kost. Vul je geen tarieven in? Dan rekent de App met standaardtarieven.  

Je vindt jouw tarieven op de factuur van je energieleverancier, maar niet elke leverancier doet dit op dezelfde manier. We zullen je een handje helpen. Voor de grootste leveranciers hebben we een uitgebreide handleiding gemaakt. Bekijk hier hoe je jouw tarieven opzoekt.  
 

Stroom:

 • Stroomtarief per kWh: (Ook: Variabele leveringskosten) dit is een optelsom van de marktprijs, de energiebelasting, opslag duurzame energie (ODE) en de btw per kWh. De netbeheerkosten vul je hier niet in, die nemen wij automatisch mee. 
 • Vastrechtkosten Stroom per jaar: (Ook: Vaste leveringskosten) dit is een vast tarief dat per energieleverancier verschilt. Het bedrag is niet gekoppeld aan je verbruik. De netbeheerkosten vul je hier niet in, die nemen wij automatisch mee. 

 

Gas:

 • Gastarief per m3: (Ook: Variabele leveringskosten) Dit is een optelsom van de marktprijs, de energiebelasting, opslag duurzame energie (ODE). De netbeheerkosten vul je hier niet in, die nemen wij automatisch mee.  
 • Vastrechtkosten Gas per jaar: (Ook: Vaste leveringskosten) dit is een vast tarief dat per energieleverancier verschilt. Het bedrag is niet gekoppeld aan je verbruik. De netbeheerkosten vul je hier niet in, die nemen wij automatisch mee. 

Zonnepanelen

Als jouw zonnepanelen aangesloten zijn op jouw slimme meter dan registreert jouw meter dagelijks hoeveel stroom je teruglevert. In de SlimWonen App kun je dit zien bij ‘Verbruik’ (bij stroom en zon). 

Gebruik je zonnepanelen maar zijn deze niet aangesloten op jouw slimme meter (bijvoorbeeld omdat ze niet op jouw eigen dak liggen)? Helaas kan de SlimWonen App jouw teruglevering dan niet laten zien.  

Een slimme meter kan niet registreren hoeveel stroom je opwekt, de SlimWonen App kan deze gegevens dus niet opvragen en laten zien.  

De SlimWonen App laat wel zien hoeveel stroom je teruglevert.
Als jouw zonnepanelen zijn aangesloten op jouw slimme meter dan registreert jouw meter dagelijks hoeveel stroom je teruglevert aan het elektriciteitsnet. In de SlimWonen App kun je dit zien bij Verbruik (bij stroom en zon). 

Als je zonnepanelen hebt, wek je stroom op. Een deel van de stroom die je opwekt verbruik je zelf. Deze stroom gaat naar apparaten die op dat moment stroom nodig hebben, zoals je wasmachine of koelkast.

Opgewekte stroom die je niet direct zelf verbruikt lever je terug aan het elektriciteitsnet. Dit noem je teruglevering. Jouw energieleverancier geeft jou hiervoor een terugleververgoeding.

De terugleververgoeding verschilt per energieleverancier.

Vergeet de hoogte van jouw terugleververgoeding niet in te vullen in de SlimWonen App:

 1. Ga naar het menu linksboven.
 2. Klik op Energiecontract.

De SlimWonen App geeft per dag een schatting van de terugleververgoeding. Het exacte bedrag wordt aan het eind van het jaar door jouw energieleverancier bepaald. 

Jouw account en gegevens

Ja dat kan! Per adres krijg je één persoonlijke Activatiecode en kun je één account maken. Je kunt de inloggegevens van dit account delen met je gezin of huisgenoten. Zo weten zij altijd hoeveel energie jullie verbruiken en kunnen jullie samen energie besparen! 

Stuur met het emailadres waarmee je je account hebt aangemaakt een mailtje naar info@slimwonenapp.nl. Zet in de mail ook jouw nieuwe emailadres. Dan passen wij jouw account voor je aan!  

Gebruik dit formulier om je verhuizing aan ons door te geven, of mail je oude én nieuwe adres naar info@slimwonenapp.nl. We kijken dan of we je op je nieuwe adres ook kunnen aanmelden voor de SlimWonen App. We sluiten je bestaande account, deze is namelijk gekoppeld aan de slimme meter van jouw oude adres.  

Blijf je bij dezelfde woningcorporatie, gemeente of werkgever die de App heeft aangeboden?
Dan heb je op je nieuwe adres waarschijnlijk weer recht op de SlimWonen App! We sturen een nieuwe Activatiecode per post (naar je nieuwe adres). 

Verhuis(de) je naar een andere woningcorporatie, gemeente of werkgever?
Dan kunnen we misschien geen nieuw account voor je maken. We sturen je een mail met meer informatie. 

Jammer dat je jouw account wilt verwijderen!

 1. Klik in de App op het menu linksboven en ga naar Account.
 2. Klik op Jouw account verwijderen .
 3. Volg de stappen.
 4. Je ontvangt een bevestiging per e-mail. 

 

Heb je geen toegang meer tot de SlimWonen App en wil je je account verwijderen? Gebruik dit formulier om je account te verwijderen.

 

 

Goed nieuws! De SlimWonen App is onafhankelijk en niet gekoppeld aan jouw energieleverancier. Je kan je verbruik in de App blijven zien als je van energieleverancier overstapt. Je moet het alleen wel even aan ons doorgeven. Dat kan via dit formulier, of een mailtje naar info@slimwonenapp.nl. Let op! Je hoeft ons niet te laten weten welke leverancier je hebt, alleen per wanneer er iets is veranderd.

Vergeet je tarieven niet aan te passen.
Het is belangrijk dat jij jouw nieuwe tarieven voor stroom en gas in de App invult, alleen dan kan de App een goede berekening maken van jouw nieuwe kosten.

 1. Klik op het menu linksboven en ga naar Energiecontract.
 2. Klik op Algemeen.
 3. Vul jouw nieuwe energieleverancier in (staat jouw leverancier hier niet bij? Kies dan voor Anders).
 4. Vul de startdatum van jouw nieuwe contract in.
 5. Bij de vraag Ben je ooit overgestapt? Kies je voor ja.
 6. Vul bij Gas en Stroom jouw nieuwe tarieven in (Bekijk hier hoe je jouw tarieven opzoekt).

Volg deze stappen om een nieuw wachtwoord in te stellen:

 1. Open de SlimWonen App, je ziet nu een geel inlogscherm.
 2. Klik bij ‘Wachtwoord vergeten?’ op hier.
 3. Vul het e-mailadres van jouw account in en klik op ‘Verder’.
 4. We sturen je nu een e-mail met een Bevestigingscode.
 5. In de App vragen we je om de bevestigingscode uit de mail in te vullen (let op: dit is niet hetzelfde als de Activatiecode).
 6. Kies een nieuw wachtwoord. Je moet het wachtwoord twee keer invullen.

Heb je de App tussendoor afgesloten en zie je het scherm waarin we vragen om de bevestigingscode niet (meer)? Herhaal dan bovenstaande stappen.

Heb je nog geen account?

Dan moet je deze eerst activeren met jouw persoonlijke activatiecode. Kijk bij de categorie ‘Starten met de App’ of jouw vraag daartussen zit.

 

 

Over de SlimWonen App

In de SlimWonen App zie je hoeveel gas en stroom je verbruikt en wat dit kost.

De SlimWonen App gebruikt de meterstanden van jouw slimme meters om je verbruik te laten zien. Nadat je de SlimWonen App hebt geactiveerd met de code in de brief vragen we iedere dag jouw meterstanden op bij de netbeheerder.

De SlimWonen App maakt de meterstanden overzichtelijk. Zo zie jij per uur, dag, maand en jaar hoeveel stroom en gas je hebt verbruikt.

De SlimWonen App rekent uit wat jouw verbruik kost. Vul jouw tarieven voor gas en stroom in, zo krijg je het beste inzicht. Vul je geen tarieven in? Dan gebruikt de App standaardtarieven.

De SlimWonen App maakt het makkelijk om energie te besparen met inzicht, tips en klusjes.

Het is makkelijker om te besparen als je inzicht hebt in je verbruik en kosten. Om je te helpen geeft de SlimWonen App je handige uitdagingen en tips.

Ja, de SlimWonen App is onafhankelijk. De App is dus niet gekoppeld aan een energieleverancier. 

Dat vinden we belangrijk, want onze missie is om energie te besparen (dat is goed voor jouw portemonnee en het klimaat). 

Omdat we onafhankelijk zijn kunnen we jou het beste advies geven. Ook als je overstapt naar een andere energieleverancier kun je de App blijven gebruiken en houd je inzicht.

We bieden de SlimWonen App aan via woningcorporaties en gemeentes, maar we zijn een zelfstandig bedrijf. 

Voor jou wel! We vinden het belangrijk dat gebruikers niet betalen voor de App. Dus benaderen we woningcorporaties, gemeenten en bedrijven. Zij betalen voor de SlimWonen App, zodat zij deze aan hun huurders, bewoners en medewerkers kunnen aanbieden. Zo werken we samen aan onze missie: Energie besparen én meewerken aan een beter klimaat. We verkopen de App helaas niet los. 

Wat jammer dat je niet tevreden bent. We horen graag wat er misgaat zodat kunnen blijven verbeteren. Stuur ons een bericht via het contactformulier óf stuur een mail met je klacht naar info@slimwonenapp.nl. We helpen je graag met het vinden van een oplossing! 

Leuk dat je de App wilt gebruiken! Dit kan als de App je wordt aangeboden (bijvoorbeeld door jouw gemeente, woningcorporatie of werkgever). Vaak ontvang je dan een brief met een persoonlijke code. In de brief staan instructies hoe je kunt starten met de App.

 • Ik weet niet zeker of de SlimWonen App aan mij is aangeboden.
  Stuur ons jouw adres via het contactformulier óf stuur een mail naar info@slimwonenapp.nl. Dan kijken wij voor je of jouw gemeente, woningcorporatie of werkgever de SlimWonen App aanbiedt. We verkopen de App helaas niet los.

 • De SlimWonen App is nog niet aan mij aangeboden, maar ik wil hem wel gebruiken. Kan dat?
  Leuk dat je de App wilt gebruiken! Maar we verkopen de App helaas niet los. We werken met ons kleine, enthousiaste team hard om de App voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar te maken. We zoeken en maken contact met zoveel mogelijk gemeenten, corporaties en bedrijven. Zodra we ook aan jou, in samenwerking met een opdrachtgever, een activatiecode kunnen sturen hoor je van ons. 

Ja, je hebt een slimme meter nodig. De SlimWonen App laat jouw energieverbruik zien op basis van de meterstanden. Zonder slimme meter kan je helaas geen verbruik zien in de App.

Op het moment dat je jouw account activeert vragen we je toestemming om de meterstanden via jouw netbeheerder op te vragen.  

Heb je geen slimme meter? Lees dan hier verder.