Hoe warmer je de verwarming zet, hoe meer energie die verbruikt. Dat is niet goed voor het klimaat en ook duur. Blijf jezelf (en jouw familie!) vragen stellen wanneer je de verwarming aan of hoger zet, want misschien is dit niet altijd nodig.
Je huis wordt warm door de warmte die uit jouw verwarmingen (radiatoren) komt. Dat werkt zo: De verwarming wordt warm, die warmte gaat omhoog (warme lucht). Koele lucht gaat aan de onderkant van de verwarming weer naar binnen, en komt aan de bovenkant weer als warme lucht naar buiten. Er komt ook warmte van de voorkant van de verwarming. Kijk maar naar dit plaatje!
Als er niet genoeg lucht langs jouw verwarming kan, dan duurt het langer voor je kamer warm is, en dat kost meer energie.
Doe daarom deze radiator-check:
✅ Check 1: Staat er niets voor?
Staat er een bank, bed, kast of ander groot meubel voor de verwarming? Dan kan de lucht er niet goed langs! Schuif ze een stukje van de verwarming af, dan wordt je kamer sneller warm.
✅ Check 2: Lange gordijnen
Gordijnen helpen om de kou van de ramen tegen te houden. Maar let op: zorg dat ze niet voor je verwarming hangen! Heb je lange gordijnen en wil je ze dichtdoen? Leg ze dan even op je vensterbank. En nu je daar toch bent: zorg ook dat er geen onnodige spullen bovenop je verwarming staan.
Stoffen maar!
Wist je dat (veel) stof op de verwarming niet alleen voor niesbuien zorgt, maar ook voor meer energieverbruik? Ja, echt waar! Zonde toch? Wanneer er veel stof op en tussen de verwarming blijft liggen kan de verwarming zijn warmte niet goed verspreiden.
Wat heb je nodig?
Zo doe je dit:
Met deze tip vind je vaak ook allerlei verrassingen die tussen de verwarming terecht zijn gekomen. Bijvoorbeeld stukjes lego, een dobbelsteen of een verloren sierraad.
Is het gelukt? Ik ben benieuwd welke check jij hebt kunnen afvinken! Laat het weten aan Rikkie (gebruik de knop hieronder).