thema: Verwarmen

Hoe warmer je de verwarming zet, hoe meer energie die verbruikt. Dat is niet goed voor het klimaat en ook duur. Blijf jezelf (en jouw familie!) vragen stellen wanneer je de verwarming aan of hoger zet, want misschien is dit niet altijd nodig.

Opdracht

Speurtocht

Gaan we een speurtocht doen? Nee hoor! We gaan speuren NAAR tocht.

In huis heb je vaak plekken waar koude lucht naar binnen kan glippen en warme lucht naar buiten kan ontsnappen. Dit zijn tochtplekken. Je vindt deze kleine openingen, spleten en kieren in de muren, bij ramen, deuren of ergens anders in huis. Tocht zorgt ervoor dat je huis sneller afkoelt, waardoor je de verwarming hoger moet zetten om het binnen warm te houden. Dat kost niet alleen meer energie, maar ook geld.

Zo ga je speuren:

  • Pak een dun papiertje, bijvoorbeeld een WC-papiertje of een stukje bakpapier.
  • Houd dit papiertje heel stil en ga ermee langs alle plekken waar de koude lucht naar binnen kan komen. Bijvoorbeeld bij ramen, deuren of natuurlijk de brievenbus!
  • Wappert je papiertje? Dan heb je daar een tocht-alarm!
  • Maak nu de tochtplek dicht. Vraag je ouders je te helpen. Gebruik tape, tochtstrips of handdoeken. (Als er veel tocht door de brievenbus komt, dan kun je daar een speciale brievenbus-borstel voor kopen).

 

Klaar! Zijn alle kieren dicht? Dan blijft de warmte binnen en hoeven jullie niet zoveel energie te verbruiken om je huis te verwarmen.

De meeste huizen verbruiken gas om warm te worden. Hoe warmer je de verwarming zet, hoe meer gas die verbruikt. Wist je dat dat gas uit de grond komt? Er zijn plekken op de wereld met ‘gasvelden’ onder de grond. Als we te veel van dit gas verbruiken, kan het op raken. En weet je wat? Gas is niet goed voor het klimaat en ook best duur. Laten we dus proberen de verwarming minder te gebruiken en gas te besparen!

Laat Rikke weten hoe het ging

Hoeveel tochtplekken heb je thuis gevonden? En heb je ze ook dichtgemaakt?

Laat het me weten. Gebruik de knop hieronder!