In de keuken staan veel energievreters, zoals de koelkast, vriezer, oven, afwasmachine en het fornuis. Ze smullen van stroom en gas, maar wij gaan ze op dieet doen!
Niet alleen de spullen in je vriezer bevriezen, ook je vriezer zelf krijgt vaak een laagje ijs aan de binnenkant. En op dat laagje ijs groeit nog een laagje, net zo lang tot je een dikke laag hebt. Al dat ijs ziet er misschien grappig uit, maar kost een hoop energie! Je vriezer moet namelijk harder werken om al dat onnodige ijs koud te houden. Kijk vandaag eens in je eigen vriezer: heb je een ijs-paleis? Dan is het tijd om hem (samen) te ontdooien!
Gefeliciteerd, je hebt de vriezer schoongemaakt, ontdooid en zo energie bespaard!
De beste temperatuur voor je vriezer is -18 graden. Vaak kan je je vriezer nog kouder zetten, maar dit zorgt er niet voor dat eten langer houdbaar is, het kost dus onnodig energie.
Heb je een vriezer met een draaiknop met nummers? Dan is de hoogste stand het koudst. Bijvoorbeeld: stand 5 is heel erg koud, stand 1 is minder koud. Om te weten welke stand je nodig hebt, kun je een thermometer gebruiken die geschikt is voor vriezers. Leg deze een paar uur in je vriezer. Is de temperatuur warmer dan -18 graden? Zet de knop dan op een koudere stand.
Had je veel ijs in je vriezer? Of doen jullie deze klus al regelmatig?