thema: Keuken

In de keuken staan veel energievreters, zoals de koelkast, vriezer, oven, afwasmachine en het fornuis. Ze smullen van stroom en gas, maar wij gaan ze op dieet doen!

Samen doen

Ontdooi je vriezer

Niet alleen de spullen in je vriezer bevriezen, ook je vriezer zelf krijgt vaak een laagje ijs aan de binnenkant. En op dat laagje ijs groeit nog een laagje, net zo lang tot je een dikke laag hebt. Al dat ijs ziet er misschien grappig uit, maar kost een hoop energie! Je vriezer moet namelijk harder werken om al dat onnodige ijs koud te houden. Kijk vandaag eens in je eigen vriezer: heb je een ijs-paleis? Dan is het tijd om hem (samen) te ontdooien!

Dit heb je nodig:

  • Een pan
  • Iets om mee te schrapen, zoals een plastic of houten spatel
  • Een paar handdoeken

 

Aan de slag!

  1. Zet de vriezer uit
    Zet de vriezer uit of trek de stekker uit het stopcontact. Vraag wel even om toestemming. Let wel op als je koelkast aan je vriezer vast zit, want dan gaat deze ook uit.
  2. Maak ‘m leeg
    Leg alle bevroren spullen in de koelkast of in een (koel)tas. Verwijder ook alle lades en maak ze schoon als ze vies zijn. Kijk goed uit met eten dat snel kan bederven.
  3. Voorkom een overstroming
    Het ijs in je vriezer gaat nu smelten. Om het water op te vangen leg je een handdoek onder in de vriezer.
  4. Smelten maar!
    Vul een pan met warm water. Kijk wel uit dat je je niet brand, maak het water niet te heet of vraag om hulp. Zet de pan in de vriezer en doe de deur dicht. Door de warmte smelt het ijs nog sneller!
  5. Schrapen en wrikken
    Het ontdooien kan even duren. Probeer tussendoor het ijs voorzichtig los te maken met je handen of een spatel (gebruik geen metaal en niets scherps). Vervang na een tijdje het warme water in de pan zodat het ijs snel blijft smelten. Gooi grote stukken ijs in je gootsteen.
  6. Opruimen
    Droog de binnenkant van de vriezer goed af.
  7. De vriezer kan weer aan
    Zet de vriezer weer aan en wacht tot hij op de juiste temperatuur is gekomen. Daarna kun je alles weer terug in je vriezer doen.

 

Gefeliciteerd, je hebt de vriezer schoongemaakt, ontdooid en zo energie bespaard!

De beste temperatuur voor je vriezer is -18 graden. Vaak kan je je vriezer nog kouder zetten, maar dit zorgt er niet voor dat eten langer houdbaar is, het kost dus onnodig energie.

Heb je een vriezer met een draaiknop met nummers? Dan is de hoogste stand het koudst. Bijvoorbeeld: stand 5 is heel erg koud, stand 1 is minder koud. Om te weten welke stand je nodig hebt, kun je een thermometer gebruiken die geschikt is voor vriezers. Leg deze een paar uur in je vriezer. Is de temperatuur warmer dan -18 graden? Zet de knop dan op een koudere stand.

Laat Rikke weten hoe het ging

Had je veel ijs in je vriezer? Of doen jullie deze klus al regelmatig?