wassen

Wassen doe je iedere dag. Jullie wassen kleding, borden en natuurlijk jezelf. Al dat wassen kost energie, om water te verwarmen en apparaten te laten werken. Door slim te wassen, kun je schoon worden én het klimaat beschermen!

bonusopdracht

rebus

Stuur het antwoord naar Rikkie de EnergieHeld via een bericht op WhatsApp (gebruik de knop hier onder).
Maandag hoor je of jouw antwoord goed was.

Extra uitdaging

Wist je dat een droger drie keer meer energie verbruikt dan een wasmachine? Het is een van de grootste energie-slurpers in huis!

Hebben jullie een droger thuis? Gebruik die dan minstens een week niet! In plaats daarvan laat je de kleren aan een wasrek drogen. Dat kan gewoon binnen. Zorg wel dat je genoeg ventileert (zet een raampje of deur open). Hang de was niet allemaal tegen elkaar en op elkaar, dan droogt het sneller. Is je wasrek te klein? Maak dan een slinger van sokken door de kamer of hang je eigen was over de rand van je bed. Met een beetje creativiteit kom je vast een heel eind!

En…wanneer je jouw kleren door de lucht laat drogen, blijven ze langer mooi! De hete lucht in de droger en het snelle ronddraaien zorgen ervoor dat kleren drogen, maar ze slijten er ook door. Als je je kleren gewoon buiten of binnen laat drogen, blijven je kleren zacht en mooi, net als toen je ze voor het eerst kreeg!