Verwarmen

Brrrr! Afgelopen weken werd het al koud buiten. Hebben jullie thuis de verwarming al aan? Weet jij eigenlijk waar thuis de verwarming zit? En de CV-ketel? En ook waar de thermostaatknop is? Ga op onderzoek uit of vraag het je ouders.

In de meeste huizen werkt de verwarming op gas. Hoe warmer je de verwarming zet, hoe meer gas je verbruikt. Dat gas wordt uit de grond gepompt. Onder de grond zitten op sommige plekken in de wereld namelijk gasvelden. Door het gas omhoog te pompen, kunnen wij het gebruiken voor bijvoorbeeld de verwarming. Maar als het gasveld leeg is, is het echt op. Er komt niet zomaar nieuw gas bij. Gas is daarom duur en niet goed voor het klimaat. Door de verwarming minder vaak aan te zetten kun je makkelijk (veel) energie besparen.

opdracht 1

Warmhoud-mandje

Het lijkt makkelijk om de verwarming minder vaak aan te zetten, maar kou is echt niet chill. Vaak zet je de verwarming aan als je het een beetje koud krijgt. Zijn je ouders en broers of zussen echte koukleumen? Maak het ze dan een beetje makkelijker met deze opdracht.

 

Opdracht: 

Maak voor iedereen in huis een eigen warmhoud-mandje.  

In plaats van een mandje kun je ook een grote tas of kratje gebruiken.  

Dit stop je in de mandjes: 

  • Een paar warme sokken of sloffen
  • Een dikke trui of onesie
  • Een dekentje, slaapzak of kleedje
  • Een kussen of knuffel waar je tegenaan kunt zitten
  • Andere dingen waar je het lekker warm van krijgt, zoals een lekker sjaaltje.

Maak ieder mandje gezellig door er een naamkaartje of andere versiering aan te hangen.  
De warmhoud-mandjes kun je makkelijk verplaatsen, van de slaapkamer naar de bank bijvoorbeeld. 

Vanaf nu maakt iedereen zichzelf dus lekker warm met extra kleding en dekentjes, in plaats van de verwarming. 

Niet vergeten! Leg iedereen thuis ook even uit wat de bedoeling is. Soms is het even wennen, maar dat duurt niet lang. Kijk ook eens op de thermostaat hoe hoog de verwarming staat bij jou thuis. Soms kan het namelijk best een graadje minder: 18 graden is een prima kamertemperatuur. Houden jullie het thuis de hele week vol om de verwarming niet hoger dan 18 graden te zetten? Of nog lager? Misschien lukt het zelfs wel de hele 6 weken van het EnergieHeld programma!   

Andere opdrachten in dit thema