badkamer

Het thema van deze week is de badkamer.

In de badkamer verbruik je veel energie voor verschillende dingen. Je kunt er dus ook veel energie besparen!

  • Je doet het licht aan, dit verbruikt stroom. 
  • Je gebruikt warm water om te douchen of je handen te wassen. Om water te verwarmen wordt vaak gas verbruikt, op dezelfde manier als je verwarming.
  • Vaak is er een afzuiger of ventilator in de badkamer om nare luchtjes en vocht af te zuigen. Die verbruikt ook stroom.
  • Misschien hebben jullie wel een elektrische tandenborstel, tondeuse of andere apparaten die je op moet laden. Of gebruiken jullie thuis een föhn of stijltang. 

 

opdracht 1

de zeemans-douche

Hey avontuurlijke zeelui!
We gaan vandaag leren hoe we als stoere zeemannen en zeevrouwen energie kunnen besparen in de badkamer. Ahoy!

Alleen… douchen met zeewater, dat gaan we niet doen. Dat maakt je huid super droog! Mensen op zee nemen daarom vaak hun eigen, zoete water mee op hun schepen zodat ze daarmee kunnen douchen. Ze douchen dan heel kort, want anders is hun zoete water snel op.  Wij gaan voor deze opdracht wel gewoon onder de douche staan, maar een stuk korter. Dat bespaart energie en zo laten we zien dat we ook echte matrozen kunnen zijn.

Zo gaan we douchen:

Je bespaart zo wel 35 liter warm water per keer douchen. Dat is evenveel water als in een gemiddelde prullenbak past! In Nederland gebruiken we gemiddeld 45 liter warm water per douchebeurt. Douche je als een zeeman? Dan gebruik je maar 10 liter!

Laat Rikkie weten hoe het ging.

Hoeveel dagen lukt het jou deze week? En… Heb je nog tips voor andere Energiehelden? Stuur het naar Rikkie de EnergieHeld (gebruik de knop hier onder).