keuken

De keuken verbruikt veel energie in huis, omdat er veel apparaten staan die stroom en gas verbruiken. Denk aan de koelkast, vriezer, oven, afwasmachine en het fornuis. Gelukkig zijn er veel manieren om als een echte EnergieHeld zuinig met deze apparaten om te gaan. Kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken als je dit lang blijft doen. Daar worden je ouders en de natuur blij van!

opdracht 2

energieloos koken

Opdracht:

Maak een maaltijd zonder energie te gebruiken! Gebruik geen apparaten die gas of stroom verbruiken, zoals een blender, oven, magnetron of gasfornuis. Gebruik het liefst ook geen eten uit de koelkast, want die gebruikt ook stroom. Denk bijvoorbeeld aan simpele recepten zoals een boterham (niet roosteren!) met pindakaas en schijfjes banaan of een tomatensalade met rode ui, olijfolie en Italiaanse kruiden. 

Heb je zelf een leuk recept bedacht waar je geen energie voor hoeft te verbruiken? Stuur het naar Rikkie de EnergieHeld via een bericht op WhatsApp.

 

🌈 Recept Regenboog-wrap: 

Dit heb je nodig:

Voor dit recept kijk je eerst wat je al in huis hebt voordat je iets nieuws koopt. Daar maak je een gezellige regenboog-wrap van.

  • Kleurrijke groenten die je rauw kan eten, zoals rode of gele paprika, groene komkommer en courgette, oranje wortel, paarse kool of roze-witte radijsjes. En wist je dat je bloemkool ook rauw kan eten?
  • Fris-zoet hard fruit zoals een appel of mango. 
  • Iets om de wrap in te rollen, zoals een tortilla-wrap, Vietnamese rijstwrap of een groot blad sla of kool.
  • Pindakaas, mayonaise en eventueel een beetje sambal (of chilisaus).
  • Koriander

 

Zo maak je het:

  1. Snij de groenten en het fruit in zo klein mogelijke reepjes. Kijk uit voor je vingers! Je kunt ook een rasp gebruiken. 
  2. Rol de reepjes in de wrap of een groot blad sla. Kleine rolletjes zijn ook leuk als hapje. 
  3. Het is lekker om de wraps in een saus te dippen. Daar kun je een supersnelle pinda-saus voor maken:
    Meng pindakaas met een beetje mayonaise en maak het iets dunner door water toe te voegen. Hou je van een beetje pittig? Roer er dan een lepeltje sambal door. In plaats van deze snelle saus kun je ook kant-en-klare chilisaus gebruiken.

Andere opdrachten in dit thema