keuken

In de keuken staan veel energievreters, zoals de koelkast, vriezer, oven, afwasmachine en het fornuis. Ze smullen van stroom en gas, maar wij gaan ze op dieet doen! Er zijn veel manieren om als een echte EnergieHeld zuinig te koken en slim met deze apparaten om te gaan. Onthoud goed dat kleine veranderingen (zoals het sneller sluiten van de koelkastdeur) een groot verschil kunnen maken als je dit lang blijft doen. Daar worden je ouders en de natuur blij van!

opdracht 1

Wees een echte KeukenHeld!

Laten we samen gaan ontdekken hoe we keukenhelden kunnen worden en energie kunnen besparen! Wij hebben een lijstje voor je gemaakt met apparaten die je misschien in de keuken hebt staan. Voor elk apparaat hebben we handige bespaartips verzameld. 

Bekijk de tien keukentips samen met je ouders. Deze week let je goed op of ze deze tips volgen. Kijk mee als je ouders aan het koken zijn om te zien of ze niet onnodig veel energie gebruiken. En als je er dan toch staat…help dan ook met koken! Dat bespaart geen stroom en gas, maar wel energie (van je ouders) 😉.

Vaatwasser

Eco-programma

Vaatwassers hebben vaak verschillende programma’s. Heb je een eco-programma op je vaatwasser? Deze stand gebruikt minder water en warmt het water langzamer op tijdens het wassen. Vaak heeft je vaatwasser een knopje met ‘ECO’.

Vaatwasser

Met vol meer lol!  

Wacht tot je vaatwasser vol is voordat je hem aanzet. Dan hoeft hij minder vaak te draaien en dat scheelt water en energie.

Koelkast

Vullen maar!

Een volle koelkast blijft makkelijker koud dan een lege koelkast. Zit je koelkast niet zo vol? Vul dan een paar flessen met water en zet ze koud.

Elke keer als je de koelkastdeur opent, stroomt er warme lucht naar binnen. Het opwarmen van deze lucht kost meer energie dan het koel houden van alle producten die al in de koelkast staan.

Koelkast

Help, mijn koelkastdeur lekt

Aan de binnenkant van je koelkastdeur zit een rubber randje. Dit randje zorgt ervoor dat de koude lucht in je koelkast blijft. Als het rubber randje stuk of vies is, ‘lekt’ je koelkast energie. Maak het randje dus regelmatig schoon met een vochtig doekje, zodat de deur weer goed sluit.

Pannen

Deksels!  

Met een deksel op de pan kookt het eten sneller en blijft het eten langer warm. Dat bespaart energie!

Pannen

Vlam onder de pan

Een gasfornuis heeft vaak verschillende maten gaspitten. Tijdens het koken is het belangrijk dat je een pan gebruikt die de hele gaspit afdekt. Hierdoor gaat er geen warmte via de zijkanten verloren.

Vriezer

Help ‘m smelten

Met een laagje ijs moet de vriezer harder werken. Ontdooi je vriezer op tijd als je ijs aan de binnenkant ziet.

Oven

Niet voorverwarmen, nergens voor nodig!

Je kunt je gerecht al in de oven zetten voordat hij helemaal is opgewarmd. Doe de oven ook wat eerder uit, al voor je het eten eruit haalt. De oven blijft nog een tijdje warm en zo warmt je eten nog steeds op. Zet de ovendeur ook vooral open als je klaar bent om je woning te verwarmen met de restwarmte.

Oven

Eruit die bakplaat!

Haal de bakplaat uit de oven als je deze niet gebruikt. De oven verspreidt warme lucht en deze wordt tegengehouden door de bakplaat. Zonder bakplaat is de oven sneller helemaal warm en dit bespaart je dus tijd en energie bij het koken.

Oven

Hou de deur dicht!

Ben je benieuwd of je gerecht al klaar is? Kijk dan door het raampje van de oven. Wanneer je de oven opendoet ontsnapt warme lucht en moet de oven extra hard werken om heet te blijven. Dat kost onnodig veel stroom!

Laat Rikkie weten hoe het ging.

Stuur Rikkie een foto van een tip die je gevolgd hebt, dan ziet hij hoe goed je thuis bezig bent met energie besparen! Je kan bijvoorbeeld een foto van jouw supervolle (vieze of schone) vaatwasser sturen. Dat is zeker een compliment waard!