stroom

Stroom kun je niet zien. Het is een soort onzichtbare kracht die door kabels naar jouw stopcontact reist om apparaten te laten werken. Je kunt met stroom het licht aandoen, maar ook een trein laten rijden! Er bestaat ‘groene stroom’ zoals windenergie en zonne-energie, maar helaas is dat nog niet genoeg. Daarom hebben we ook ‘grijze stroom’, die stroom is niet goed voor het klimaat. Het is dus beter om niet teveel stroom te verbruiken. En dat scheelt ook geld, want stroom is duur!

opdracht 1

stekker-jacht

Opdracht:

  1. Teken jouw huis met grote, lege kamers op een papier.
  2. Ga met je papier langs alle kamers. Schrijf in elke kamer waar je stroom voor gebruikt. Bijvoorbeeld de televisie. Vergeet ook de lampen niet. Kijk goed in alle stopcontacten, welke stekkers zitten er in? Het wordt al snel een hele lijst!
  3. Tel alle stekkers en lampen op. Hoeveel stroomverbruikers heb je in totaal? 
  4. En nu komt het: Niet alle stekkers hoeven altijd in het stopcontact. Trek de stekkers die niet nodig zijn er uit. Hoeveel kun jij er wegstrepen? 

 

De check:

Apparaten en opladers die in het stopcontact zitten maar die je niet nodig hebt, verbruiken vaak toch stroom. Dit noem je sluipverbruik. Zo kun je checken hoeveel geld jouw actie bespaart:

  1. Kijk samen met je ouders in de SlimWonen App naar je verbruik. Kijk bij ‘uren‘.
  2. Kijk naar het verbruik midden in de nacht, als iedereen slaapt en er weinig stroomverbruik zou moeten zijn. Schrijf op hoeveel stroom je per uur verbruikt (in euro’s).
  3. Nadat je de opdracht hebt gedaan, kijk je de volgende dag nog een keer. Hoeveel euro kost jouw stroomverbruik nu in de nacht (per uur)?. Als het €0,01 verschil is, scheelt dat per jaar wel €87,60!
  4. Een dag heet namelijk 24 uur (x €0,01), en er zitten 365 dagen in een jaar. Reken maar uit!

Andere opdrachten in dit thema