stroom

Stroom is onzichtbaar maar krachtig. Het reist door kabels naar je stopcontact en laat apparaten werken, zoals een lamp of zelfs een trein! Er is goede (groene) stroom, zoals wind- en zonne-energie. Maar helaas nog niet genoeg. Daarom gebruiken we ook ‘grijze’ stroom. Tijdens het maken (opwekken) van grijze stroom komen er gassen vrij die slecht zijn voor het klimaat. Het is dus belangrijk om zuinig te zijn met stroom. Dit is niet alleen goed voor onze aarde en het klimaat, maar ook voor je portemonnee, want stroom is duur!

Opdracht 1

stekker-jacht

Als een apparaat stroom verbruikt terwijl je het niet gebruikt, noemen we dit sluipverbruik. Je apparaat lijkt soms uit te staan, maar verbruikt toch een beetje stroom. Het is als een soort verborgen dief die je elektriciteit steelt zonder dat je dat doorhebt. Wij gaan deze onzichtbare dief pakken en dat doen we door op een stekker-jacht te gaan.

  1. Teken een plattegrond van je huis.
  2. Schrijf in elke kamer op de plattegrond wat voor elektrische apparaten je daar gebruikt, zoals lampen, televisies en computers.
  3. Tel alle elektrische apparaten in je huis op.
  4. Trek de stekkers uit stopcontacten van apparaten die je niet gebruikt. 
  5. Schrijf op hoeveel stekkers je hebt verwijderd.

Laat Rikkie weten hoe het ging.

Hoeveel stekkers heb je uit het stopcontact gehaald? Stuur jouw antwoord naar Rikkie de EnergieHeld (gebruik de knop hier onder).

We delen foto’s van jouw creatie nooit zonder extra toestemming. Lees hier meer over bij onze Veelgestelde Vragen.
  1. Kijk samen met je ouders in de SlimWonen App naar je verbruik. Kijk bij ‘uren‘.
  2. Kijk naar het verbruik midden in de nacht, als iedereen slaapt en er weinig stroomverbruik zou moeten zijn. Schrijf op hoeveel stroom je per uur verbruikt (in euro’s).
  3. Nadat je de opdracht hebt gedaan, kijk je de volgende dag nog een keer. Hoeveel euro kost jouw stroomverbruik nu in de nacht (per uur)?. Als het €0,01 verschil is, scheelt dat per jaar wel €87,60!
  4. Een dag heet namelijk 24 uur (x €0,01), en er zitten 365 dagen in een jaar. Reken maar uit!

Oude apparaten kosten meer energie als ze in het stopcontact blijven zitten. Vergeet de stekkers van deze apparaten dus niet uit het stopcontact te halen als je ze niet gebruikt. De organisatie MilieuCentraal schat in dat een gemiddeld huishouden in Nederland €100,- per jaar kan besparen door al deze stiekeme stekkers uit het stopcontact te blijven trekken. Dat is veel geld!