stroom

Stroom is onzichtbaar maar krachtig. Het reist door kabels naar je stopcontact en laat apparaten werken, zoals een lamp of zelfs een trein! Er is goede (groene) stroom, zoals wind- en zonne-energie. Maar helaas nog niet genoeg. Daarom gebruiken we ook ‘grijze’ stroom. Tijdens het maken (opwekken) van grijze stroom komen er gassen vrij die slecht zijn voor het klimaat. Het is dus belangrijk om zuinig te zijn met stroom. Dit is niet alleen goed voor onze aarde en het klimaat, maar ook voor je portemonnee, want stroom is duur!

Opdracht 2

Tijd voor led!

LED-lampen en spaarlampen zijn allebei geweldig omdat ze licht geven en minder elektriciteit verbruiken dan gloeilampen. Onder de opdracht lees je wat het verschil is.

Ga samen met je ouders op zoek naar LED- en spaarlampen in huis. Hoeveel kunnen jullie er vinden? En hebben jullie ook nog gloeilampen? Is het misschien tijd om jullie gewone gloeilampen te vervangen door deze superlampen? Hieronder zie je de verschillende soorten lampen waar ik het over heb gehad. De LED-lamp is de beste lamp van allemaal. LED-lampen zijn beter dan spaarlampen omdat ze minder energie gebruiken, niet warm worden en langer meegaan. De gloeilamp is het slechtst, deze kan heel warm worden en gebruikt de meeste energie.

Het verschil tussen LED- en spaarlampen
  • LED is een afkorting voor “Light Emitting Diode”. Dat klinkt moeilijk, maar eigenlijk is dit gewoon een onderdeeltje dat licht geeft als er stroom doorheen gaat. LED-lampen kunnen verschillende kleuren licht geven, zoals wit, rood, blauw en groen. Ze kunnen super fel zijn maar gebruiken toch heel weinig stroom.
  • Spaarlampen zijn gemaakt om energie te besparen. Daarom noemen we ze zo! In een spaarlamp zit een soort gas dat licht geeft als het warm wordt door elektriciteit. Het duurt soms even voordat het gas in de spaarlamp warm is. Daarom duurt het soms even voordat de spaarlamp gaat branden als je hem aanzet. 

Laat Rikkie weten hoe het ging.

Hoeveel LED-lampen, spaarlampen en gloeilampen heb jij in huis? En… heb je al een gloeilamp vervangen? Stuur jouw antwoord naar Rikkie de EnergieHeld (gebruik de knop hier onder).