wassen

Wassen doe je iedere dag. Jullie wassen kleding, borden en natuurlijk jezelf. Al dat wassen kost energie, om water te verwarmen en apparaten te laten werken. Door slim te wassen, kun je schoon worden én het klimaat beschermen!

opdracht 2

druk op die knop!

Welke knop? De Eco-knop!

Je vindt de Eco-knop vaak op je vaatwasser, wasmachine en droger. Met de Eco-knop zet je de machine op een zuinige stand. Als je deze stand kiest, zal de machine minder elektriciteit en water gebruiken om te wassen. Dat bespaart energie en is beter voor het klimaat.

Opdracht:

Kijk of je de Eco-knop op jouw apparaten kan vinden. Spreek met je ouders af dat ze deze week alleen wassen op de eco-stand. Help ze een handje door te vragen of je het zelf mag doen. Plak voor de zekerheid een briefje op de apparaten, dan vergeet niemand het.

 

Bonusopdracht:

Wist je dat een droger drie keer meer energie verbruikt dan een wasmachine? Het is een van de grootste energie-slurpers in huis.

Hebben jullie een droger thuis? Gebruik die dan minstens een week niet! In plaats daarvan laat je de kleren aan een wasrek drogen. Dat kan gewoon binnen. Zorg wel dat je genoeg ventileert (zet een raampje of deur open). Hang de was niet allemaal tegen elkaar en op elkaar, dan droogt het sneller. Is je wasrek te klein? Maak dan een slinger van sokken door de kamer of hang je eigen was over de rand van je bed. Met een beetje creativiteit kom je vast een heel eind!

Andere opdrachten in dit thema