verwarmen

Dit is de tweede week met het thema ‘verwarmen’ . Want door minder te verwarmen kan je heel veel besparen. Meer dan de helft van je energieverbruik gaat naar verwarming! Blijf jezelf (en jouw familie!) vragen stellen wanneer je de verwarming aan zet, want misschien zit er in het antwoord op die vragen wel een hele mooie EnergieHeld-oplossing verstopt.

opdracht 1

Pffffffft!

Voel in elke kamer of de verwarming daar aan staat. Is dat echt nodig? Als jij denkt van niet, draai hem dan maar uit! Om dit te doen draai je aan de draaiknop (soms met cijfers) aan de zijkant van de verwarming. Als je de verwarming wilt uitzetten, draai je de knop helemaal naar links. Nu staat hij uit. Weet je niet zeker of je dit zelf mag doen? Vraag het dan eerst.

 

Opdracht:

De verwarming wordt warm omdat er warm water doorheen stroomt. Maar soms komt er lucht in de verwarming. Daardoor stroomt er minder warm water door de verwarming en wordt hij minder warm. Het is belangrijk om af en toe (het liefst twee keer per jaar) de verwarming “te ontluchten”. Je laat dan de lucht ontsnappen.

Ontlucht de verwarming samen met een volwassene

Dit heb je nodig

  • een speciale sleutel om de verwarming mee te ontluchten (dit ziet eruit als een klein sleuteltje met een vierkante kop);
  • een bakje of een doek om eventueel lekkend water op te vangen 


Stap 1: Zet de verwarming uit
Dit is belangrijk, want je wilt niet dat er heet water uit de verwarming komt terwijl je aan het ontluchten bent. Wacht tot de verwarming goed is afgekoeld.

Stap 2: Zoek de ontluchtingsnippel
Kijk naar de verwarming. Aan de bovenkant zul je een klein dingetje zien dat eruitziet als een dopje of schroef. Dit is de ontluchtingsnippel. 

Stap 3: Gebruik de ontluchtingssleutel
Steek de ontluchtingssleutel in de nippel en draai hem voorzichtig tegen de klok in (linksom). Terwijl je dit doet, zul je waarschijnlijk een sissend geluid horen. Dat is de lucht die uit de verwarming ontsnapt. Houd de sleutel vast en blijf draaien totdat er geen lucht meer ontsnapt en er alleen maar water uitkomt.

Let op: Soms komt er wat water mee als je de lucht eruit laat. Gebruik het bakje of de doek om dit water op te vangen, zodat het niet op de vloer druppelt.

Stap 4: Draai de ontluchtingsnippel weer dicht
Draai de ontluchtingsnippel weer met de klok mee (naar rechts) om hem te sluiten. Zorg ervoor dat hij niet te strak zit, gewoon stevig genoeg zodat er geen water kan lekken.

Stap 5: Zet de verwarming weer aan
Nu kun je de verwarming weer aanzetten. Hij is nu luchtvrij en zal goed warm worden.

Dat is het! Je hebt zojuist een radiator ontlucht! Wow!