Verwarmen

Brrrr! Afgelopen weken werd het al koud buiten. Hebben jullie thuis de verwarming al aan? Weet jij eigenlijk waar thuis de verwarming zit? En de CV-ketel? En ook waar de thermostaatknop is? Ga op onderzoek uit of vraag het je ouders.

In de meeste huizen werkt de verwarming op gas. Hoe warmer je de verwarming zet, hoe meer gas je verbruikt. Dat gas wordt uit de grond gepompt. Onder de grond zitten op sommige plekken in de wereld namelijk gasvelden. Door het gas omhoog te pompen, kunnen wij het gebruiken voor bijvoorbeeld de verwarming. Maar als het gasveld leeg is, is het echt op. Er komt niet zomaar nieuw gas bij. Gas is daarom duur en niet goed voor het klimaat. Door de verwarming minder vaak aan te zetten kun je makkelijk (veel) energie besparen.

opdracht 2

Vergeet-me-nietjes

Gebruikt iedereen zijn warmhoud-mandje al? Of vergeten ze het steeds?
Vaak weten mensen wel dat ze energie kunnen besparen maar vergeten ze dit gewoon te doen. Met deze opdracht maken we een einde aan die vergeetachtigheid! 

 

Opdracht: 

Maak briefjes die je overal in huis plakt, legt of hangt. Je kunt zo leuk, grappig, mooi, groot of klein maken als je zelf wilt. 

Deze briefjes kun je maken: 

  • Doe de verwarming uit als je gaat slapen
    Deze kun je plakken in de slaapkamer, of leg je bij de tandenborstels.
  • Zet mij niet hoger dan 18 graden
    Deze plak je op de thermostaat. Dit is de knop waar je je verwarming in kun stellen.
  • Doe deze deur dicht als je uit deze kamer gaat!
    Hang deze aan deuren binnen in huis. Als je deuren dichthoudt hoeft je verwarming minder hard te werken omdat de ruimtes kleiner worden. Je hebt ook minder last van tocht (koude wind in je huis).  

Hoeveel kun je er nog meer bedenken? Wees creatief en bedenk je eigen teksten!  

We vinden het leuk om te zien wat jullie gemaakt hebben.
Je kunt een foto naar Rikkie sturen (via WhatsApp) van jouw creatie. 

We delen foto’s van jouw creatie nooit zonder extra toestemming. Lees hier meer over bij onze Veelgestelde Vragen.

Heb je vragen? Heb je een idee voor deze opdracht en weet je niet zeker of het werkt? Of heb je een andere vraag over energie besparen? Stuur Rikkie de EnergieHeld een bericht op WhatsApp.

Andere opdrachten in dit thema