Verwarmen

Brrrr! Afgelopen weken werd het al koud buiten. Hebben jullie thuis de verwarming al aan? Weet jij eigenlijk waar thuis de verwarming zit? En de CV-ketel? En ook waar de thermostaatknop is? Ga op onderzoek uit of vraag het je ouders.

In de meeste huizen werkt de verwarming op gas. Hoe warmer je de verwarming zet, hoe meer gas je verbruikt. Dat gas wordt uit de grond gepompt. Onder de grond zitten op sommige plekken in de wereld namelijk gasvelden. Door het gas omhoog te pompen, kunnen wij het gebruiken voor bijvoorbeeld de verwarming. Maar als het gasveld leeg is, is het echt op. Er komt niet zomaar nieuw gas bij. Gas is daarom duur en niet goed voor het klimaat. Door de verwarming minder vaak aan te zetten kun je makkelijk (veel) energie besparen.

opdracht 3

BRRR-Rebus!

Stuur het antwoord naar Rikkie de EnergieHeld via een bericht op WhatsApp (gebruik de knop hier onder). Maandag hoor je of jouw antwoord goed was.

Wil je weten of je het goede antwoord had?

Scroll dan naar beneden!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het antwoord op de BRRR-Rebus is:
Gebruik gratis warmte van de zon 

 

Als jij ’s ochtends als eerste alle gordijnen opendoet, kunnen de zonnestralen door de ramen heen schijnen en jouw huis verwarmen met natuurlijke warmte. De zon hoeft helemaal niet zo fel te schijnen om toch warmte te geven. Dat kost je geen energie, omdat je de energie van de zon gebruikt! Dat is dus heel duurzaam.  

Tip! Het klinkt misschien gek, maar als je een halfuurtje het raam (of de deur naar buiten) open zet voordat je de verwarming aanzet, dan verwarmt je huis veel sneller! Huh, hoe zit dat dan? Nou, lucht van buiten is altijd droge lucht (zelfs als het regent!). En droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. De lucht in jouw huis is vochtig, bijvoorbeeld door het douchen en als je de was doet.

Wat is je favoriete speelgoed om mee te spelen? Misschien speel je daar wel elke dag mee, maar je moet er natuurlijk ook voorzichtig mee zijn. Maak het niet stuk en ruim na het spelen alles weer netjes op. Zo blijft jouw speelgoed mooi en kan je het nog lang gebruiken.

Duurzaamheid werkt hetzelfde. Door duurzaam te zijn zorg je dat onze wereld mooi blijft en dat we er ook nog lang op kunnen blijven leven. 

Er zijn veel manieren om duurzaam te leven, energie besparen is er één van. Door bijvoorbeeld minder te verwarmen, hoeven we minder gas uit de grond te halen en raakt het minder snel op. 

Andere opdrachten in dit thema