verwarmen

Brrrr! Het is koud buiten, hè? Daarom starten we deze week met het thema verwarmen!

De meeste huizen verbruiken gas om warm te worden. Hoe warmer je de verwarming zet, hoe meer gas die verbruikt. Wist je dat dat gas uit de grond komt? Er zijn plekken op de wereld met ‘gasvelden’ onder de grond. Als we te veel van dit gas verbruiken, kan het op raken. En weet je wat? Gas is niet goed voor het klimaat en ook best duur. Laten we proberen de verwarming minder te gebruiken en gas te besparen!

opdracht 1

speurtocht

Gaan we een speurtocht doen? Nee hoor! We gaan speuren naar tocht.

In huis heb je vaak plekken waar koude lucht naar binnen kan glippen en warme lucht naar buiten kan ontsnappen. Dit kan door kleine openingen, spleten of kieren in de muren, ramen, deuren of ergens anders in huis.

  • Pak een dun papiertje, bijvoorbeeld een WC-papiertje of een stukje bakpapier.
  • Hou je papiertje zo stil mogelijk en ga langs alle ramen, deuren, plinten en hoeken die grenzen aan een buitenmuur. En wat denk je van de brievenbus?
  • Wappert je papiertje? Dan heb je een tocht-alarm!  
  • Maak nu de kieren dicht. Doe dit samen met bijvoorbeeld je ouders. Gebruik tape, tochtstrips of handdoeken.  


Klaar! Zijn alle kieren gedicht? Dan blijft de warmte binnen en hoeven jullie niet zoveel energie te verbruiken om je huis te verwarmen. 

Laat Rikkie weten hoe het ging.

Hoeveel tochtplekken heb jij thuis gevonden? En kon je ze goed dicht maken? Stuur jouw antwoord naar Rikkie de EnergieHeld (gebruik de knop hier onder). Je kunt ook een foto sturen. 

We delen foto’s van jouw creatie nooit zonder extra toestemming. Lees hier meer over bij onze Veelgestelde Vragen.

Andere opdrachten in dit thema