verwarmen

De meeste huizen verbruiken gas om warm te worden. Hoe warmer je de verwarming zet, hoe meer gas die verbruikt. Wist je dat dat gas uit de grond komt? Er zijn plekken op de wereld met ‘gasvelden’ onder de grond. Als we te veel van dit gas verbruiken, kan het op raken. En weet je wat? Gas is niet goed voor het klimaat en ook best duur. Laten we proberen de verwarming minder te gebruiken en gas te besparen!

opdracht 2

Maak een warmhoud-mand!

Het lijkt makkelijk om de verwarming minder warm te zetten, maar kou is echt niet chill. Vaak zet je de verwarming snel aan als je het een beetje koud krijgt. Maak daarom één grote mand gevuld met dingen die jou en je familie warm kunnen houden (in plaats van een mand kun je ook een grote tas of krat gebruiken). 

Dit stop je in de mand: 

  • Warme sokken of sloffen
  • Voor iedereen een dikke trui of onesie
  • Dekentjes, kleedjes of een slaapzak
  • Een kussen of knuffel waar je tegenaan kunt zitten
  • Een kruik als je deze hebt
  • Iets extra’s, zoals een zelfgebreide sjaal of zelfs een muts!


Plaats de grote mand ergens in het midden van de woonkamer of bij de bank zodat iedereen weet dat deze er niet voor niets staat. Als je wilt, dan versier je de mand met bijvoorbeeld stickers en lintjes zodat deze voor iedereen opvalt!

Vanaf nu maakt iedereen zichzelf lekker warm met extra kleding en dekentjes, in plaats van de verwarming. 

Houden jullie het thuis de hele week vol om de verwarming niet hoger dan 19 graden te zetten? Of nog lager? Misschien lukt het zelfs wel de hele 6 weken van het EnergieHeld programma!   

Laat Rikkie weten hoe het ging.

Hoe ziet jouw mand er uit? En wordt hij al gebruikt? Stuur jouw antwoord naar Rikkie de EnergieHeld (gebruik de knop hier onder). Je kunt ook een foto sturen. 

We delen foto’s van jouw creatie nooit zonder extra toestemming. Lees hier meer over bij onze Veelgestelde Vragen.

Soms is het even wennen, maar dat duurt niet lang. Na een week ben je gewend aan een lagere temperatuur in huis en heb je het minder snel koud!

Andere opdrachten in dit thema