badkamer

Het thema van deze week is de badkamer. In de badkamer verbruik je veel energie voor verschillende dingen. Je kunt er dus ook veel energie besparen!

  • Je doet het licht aan, dit verbruikt stroom. 
  • Je gebruikt warm water om te douchen of je handen te wassen. Om water te verwarmen wordt vaak gas verbruikt, op dezelfde manier als je verwarming.
  • Vaak is er een afzuiger of ventilator in de badkamer om nare luchtjes en vocht af te zuigen. Die verbruikt ook stroom.
  • Misschien hebben jullie wel een elektrische tandenborstel, tondeuse of andere apparaten die je op moet laden. Of gebruiken jullie thuis een föhn of stijltang. 

opdracht 2

Douche-muziek

In Nederland douchen we gemiddeld 8 minuten. Een echte EnergieHeld kan dat natuurlijk veel korter. Als je een jaar lang niet langer dan 5 minuten doucht, bespaar je heel veel warm water, en al snel €110 euro per persoon!

Opdracht: 

Help je huisgenoten om water en energie te besparen!

Maak een lijstje met jouw favoriete liedjes van 5 minuten of minder. Als iemand onder de douche stapt, zet jij het liedje aan. Is het liedje afgelopen? Dan is het tijd voor die persoon om onder de douche uit te stappen! Meezingen mag natuurlijk. 

Hier zijn 5 van mijn favoriete Nederlandse liedjes onder de 5 minuten:

  1. Goldband – ‘Noodgeval’ (03:34)
  2. De Jeugd van Tegenwoordig – ‘Sterrenstof’ (03:40)
  3. Maan – ‘Ze huilt maar ze lacht’ (03:06)
  4. Abel – ‘Onderweg’ (03:09)
  5. Acda en de Munnik – ‘Niet of nooit geweest’ (04:02)

Andere opdrachten in dit thema