keuken

De keuken verbruikt veel energie in huis, omdat er veel apparaten staan die stroom en gas verbruiken. Denk aan de koelkast, vriezer, oven, afwasmachine en het fornuis. Gelukkig zijn er veel manieren om als een echte EnergieHeld zuinig met deze apparaten om te gaan. Kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken als je dit lang blijft doen. Daar worden je ouders en de natuur blij van!

opdracht 1

keuken-check

Wij hebben een checklijstje voor je gemaakt met apparaten die je misschien in de keuken hebt. Voor elk apparaat hebben we handige tips verzameld.

Opdracht:

Bekijk de tips samen met je ouders. Deze week let je goed op of ze deze tips volgen. Dus kijk mee als je ouders aan het koken zijn en check of er niet onnodig veel energie wordt verbruikt. En als je er dan toch staat… Help dan ook met koken! Dat bespaart geen stroom en gas, maar wel energie (van je ouders) 😉.

Vaatwasser

Eco-programma

Vaatwassers hebben vaak verschillende programma’s. Heb je een eco-programma op je vaatwasser? Deze stand gebruikt minder water en warmt het water langzamer op tijdens het wassen. Vaak heeft je vaatwasser een knopje met ‘ECO’.

Vaatwasser

Met vol meer lol!  

Wacht tot je vaatwasser vol is voordat je hem aanzet. Dan hoeft hij minder vaak te draaien en dat scheelt water en energie.

Koelkast

Vullen maar!

Een volle koelkast blijft makkelijker koud dan een lege koelkast. Zit je koelkast niet zo vol? Vul dan een paar flessen met water en zet ze koud.

Elke keer als je de koelkastdeur opent, stroomt er warme lucht naar binnen. Het opwarmen van deze lucht kost meer energie dan het koel houden van alle producten die al in de koelkast staan.

Koelkast

Help, mijn koelkastdeur lekt

Aan de binnenkant van je koelkastdeur zit een rubber randje. Dit randje zorgt ervoor dat de koude lucht in je koelkast blijft. Als het rubber randje stuk of vies is, ‘lekt’ je koelkast energie. Maak het randje dus regelmatig schoon met een vochtig doekje, zodat de deur weer goed sluit.

Pannen

Deksels!  

Met een deksel op de pan kookt het eten sneller en blijft het eten langer warm. Dat bespaart energie!

Pannen

Vlam onder de pan

Een gasfornuis heeft vaak verschillende maten gaspitten. Tijdens het koken is het belangrijk dat je een pan gebruikt die de hele gaspit afdekt. Hierdoor gaat er geen warmte via de zijkanten verloren.

Vriezer

Help ‘m smelten

Met een laagje ijs moet de vriezer harder werken. Ontdooi je vriezer op tijd als je ijs aan de binnenkant ziet.

Oven

Niet voorverwarmen, nergens voor nodig!

Je kunt je gerecht al in de oven zetten voordat hij helemaal is opgewarmd. Doe de oven ook wat eerder uit, al voor je het eten eruit haalt. De oven blijft nog een tijdje warm en zo warmt je eten nog steeds op. Zet de ovendeur ook vooral open als je klaar bent om je woning te verwarmen met de restwarmte.

Oven

Eruit die bakplaat!

Haal de bakplaat uit de oven als je deze niet gebruikt. De oven verspreidt warme lucht en deze wordt tegengehouden door de bakplaat. Zonder bakplaat is de oven sneller helemaal warm en dit bespaart je dus tijd en energie bij het koken.

Oven

Hou de deur dicht!

Ben je benieuwd of je gerecht al klaar is? Kijk dan door het raampje van de oven. Wanneer je de oven opendoet ontsnapt warme lucht en moet de oven extra hard werken om heet te blijven. Dat kost onnodig veel stroom!

Andere opdrachten in dit thema