stroom

Stroom kun je niet zien. Het is een soort onzichtbare kracht die door kabels naar jouw stopcontact reist om apparaten te laten werken. Je kunt met stroom het licht aandoen, maar ook een trein laten rijden! Er bestaat ‘groene stroom’ zoals windenergie en zonne-energie, maar helaas is dat nog niet genoeg. Daarom hebben we ook ‘grijze stroom’, die stroom is niet goed voor het klimaat. Het is dus beter om niet teveel stroom te verbruiken. En dat scheelt ook geld, want stroom is duur!

opdracht 2

(h)eerlijk avondje

De winter is koud, nat en donker. We verbruiken dan ook veel meer energie: we zijn vaker binnen en zitten dus meer achter de televisie of de computer. Dat kost stroom, net als verlichting. En we verbruiken meer gas voor de verwarming. Maar de donkere dagen in december kunnen ook energiezuinig en gezellig zijn! 

Opdracht:

Organiseer een heerlijk avondje zonder energie. Zet de televisie of spelcomputer een avondje uit en maak er samen iets gezelligs van met kaarslicht. 

Een paar ideeën:

  • Doe samen een bordspel
  • Lees een spannend boek bij kaarslicht
  • Doe een spelletje ‘wie ben ik’
  • Maak een portret van elkaar
  • Doe een potje Twister om jezelf warm te houden (heb je geen Twister? Maak het dan zelf!)
  • Doe mini-sporten die je thuis kan doen zoals ballon hooghouden, flessen bowlen en eierlopen. Maak er een wedstrijd van. 
  • Doe een toneelstuk of goochelshow, of vertel je leukste moppen.

Extra: LED- en spaarlampen

LED- en spaarlampen zijn speciale soorten lampen die minder stroom verbruiken. LED staat voor “Light Emitting Diode”. Dat klinkt moeilijk, maar eigenlijk is dit gewoon een onderdeeltje dat licht geeft als er stroom doorheen gaat. LED-lampen zijn kleine lichtjes die ook in verschillende kleuren kunnen geven, zoals wit, rood, blauw en groen. Ze zijn super helder en gebruiken heel weinig stroom. Ze besparen je ouders dus geld op de elektriciteitsrekening.

Spaarlampen zijn ontworpen om energie te besparen. Ja, daarom noemen we ze zo!  In een spaarlamp zit een soort gas dat licht geeft als het wordt opgewarmd door elektriciteit. Spaarlampen kunnen soms een beetje tijd nodig hebben als je ze aanzet. Dat komt omdat het gas moet opwarmen.

Beide soorten lampen zijn geweldig omdat ze licht geven en minder elektriciteit verbruiken dan andere soorten lampen. Ga eens op zoek met je ouders naar LED- en spaarlampen in huis, hoeveel vinden jullie er?

Andere opdrachten in dit thema