wassen

Wassen doe je iedere dag. Jullie wassen kleding, borden en natuurlijk jezelf. Al dat wassen kost energie, om water te verwarmen en apparaten te laten werken. Door slim te wassen, kun je schoon worden én het klimaat beschermen!

opdracht 1

smeerpoets?

Je wil er niet uitzien als Piet de Smeerpoets, maar elke dag schone kleren is ook niet altijd nodig. De wasmachine en droger zijn geweldig om onze kleren schoon en droog te krijgen, maar het is belangrijk om ze alleen te gebruiken wanneer dat echt nodig is. Ze gebruiken namelijk heel veel energie! Lees maar:

Warmte maken: De wasmachine en droger moeten warmte maken. Denk aan het warme water in de wasmachine en de warme lucht in de droger. Het maken van warmte kost elektriciteit, net als een haardroger.

Bewegen: De wasmachine maakt je kleren schoon door ze in het water heen en weer te bewegen. Dat is als een dansfeestje voor je kleren! Maar dat bewegen kost energie omdat er een motor in de wasmachine zit om alles te laten bewegen.

Ventilator: In de droger zit een ventilator die de natte lucht naar buiten blaast. Deze ventilator heeft elektriciteit nodig om te draaien.

Warm houden: Sommige drogers hebben een trucje waardoor ze je kleren warm houden zodat ze niet kreuken. Maar dat trucje kost ook elektriciteit, net als het warm houden van je eten in de oven.

 

Opdracht:

Wees geen Malle Pietje, maar stel jezelf deze 2 vragen:

  • Hoe vaak doe ik mijn kleren aan voordat ik ze in de was gooi?
  • Wat kan ik misschien wel wat vaker aandoen?


Het belangrijkste is om goed naar je kleren te kijken en te ruiken:

  • Wanneer de muts van een van mijn EnergiePieten helemaal onder het roet zit, dan gaat deze muts in de was. Maar als er geen vieze vlekken te zien zijn kan mijn Piet die muts gewoon blijven dragen. 
  • Mijn fitste EnergiePieten zweten helemaal niet tijdens het bezorgen van hun kado’s, en dus ruiken hun Pietenpakjes nog schoon. Die doen ze de volgende dag dan weer aan. Als jouw kleren er schoon uitzien en fris ruiken, kunnen ze prima nog een keertje (of twee!) gedragen worden.

 

Door minder te wassen help je energie en water te besparen en zorg je goed voor de aarde. En door minder vaak je kleren te wassen, gaan ze langer mee! Elke keer dat je kleding in de wasmachine gaat, wrijven kleren tegen elkaar aan in de wasmachine en slijten ze.

Andere opdrachten in dit thema