Alles dat je moet weten over…

Het energieplafond

De energieprijzen zijn flink gestegen. Daarom komt er vanaf 1 januari een ‘energieplafond’. Je betaalt dan een vast tarief voor stroom en gas, tot een bepaald verbruik (het plafond). Op deze pagina leggen we uit wat het energieplafond betekent voor jouw energierekening. Ook houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

In de SlimWonen App laten we binnenkort jouw Energieplafond-score zien. Heb je de App aangeboden gekregen maar nog niet gedownload? Dan is dit het moment!

Energie blijft veel meer kosten, ook onder het plafond 

Zelfs als je onder het energieplafond blijft ga je veel meer betalen dan je waarschijnlijk gewend was: bijna 4,5 keer zoveel voor stroom en ruim 3,5 keer zoveel voor gas (vergeleken met de gemiddelde tarieven van augustus 2021).

Onder het plafond betaal je €0,40 per kWh stroom en €1,45 per m3 gas. Boven het plafond bepaalt je energiemaatschappij hoeveel jij gaat betalen voor je verbruik, dat zijn vaak veel duurdere wisselende marktprijzen.

Ruim 50% van de huishoudens verbruikt meer dan het energieplafond

Het energieplafond is gebaseerd op het gemiddeld verbruik van een huishouden. Voor stroom is dit 2.900 kWh, voor gas 1.200 m3 per jaar. Maar veel huishoudens verbruiken meer. Tijd dus om te besparen! 

Meten is weten!

Heb je een Cv-ketel en centrale verwarming? Dan verbruik je in de winter veel meer gas dan in de zomer. Het energieplafond is gebaseerd op je jaarverbruik. Het heeft dus geen zin om alleen te kijken naar je verbruik per maand, maar je wil vooral zien wat dit betekent voor je jaarverbruik.

Je verbruik had niet eerder zoveel invloed op je portemonnee. Je betaalt namelijk niet alleen hele hoge tarieven, maar je tarieven worden ook duurder wanneer je boven het plafond komt. Toch weet bijna niemand hoeveel hij precies verbruikt. We wonen eigenlijk heel onwetend. Dat kan slimmer!

In de SlimWonen App zie je precies wat je verbruikt, per uur, per dag, per week, per maand en per jaar. Binnenkort zie je in de App ook je ‘plafondscore’, daarin voorspellen we of je onder het plafond blijft. 

Hoeveel stroom verbruik je?

Hoeveel stroom je verbruikt hangt vaak af van het aantal mensen waarmee je in huis woont. Hoe meer mensen, hoe vaker de wasmachine bijvoorbeeld draait en hoe meer apparaten je in huis hebt. 

Maar… je stroomverbruik heb je vooral zelf in de hand. Het is makkelijker dan je denkt om er op te besparen. In de SlimWonen App geven we tips en zie je direct wat het je per jaar aan euro’s scheelt. 

Hoeveel gas verbruik je?

Je gas gaat vooral op aan verwarming en warm water, en is dus onder andere afhankelijk van het type woning, hoe goed het is geïsoleerd en hoe koud het buiten is. 

Besparen op je verwarmingskosten kan met kleine klusjes, zoals het plaatsen van radiatorfolie of het plakken van tochtstrips. En weet je dat het al veel scheelt wanneer je maximaal 5 minuten doucht? In de SlimWonen App zie je precies hoeveel je kan besparen.

Er is nog veel onduidelijk over de uitvoering van het energieplafond. We hebben bijna dagelijks contact met de overheid en met energieleveranciers, en houden je via deze pagina op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. 

2: Boven het plafond betaal je marktprijzen, als voorbeeld: de gemiddelde tarieven van oktober 2022.
3: Bron tarieven augustus 2021: Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vraag een gratis demo aan voor zakelijke klanten

We hebben een gratis demo-versie van de SlimWonen App klaarstaan voor gemeenten, corporaties en bedrijven.

Om te kijken of jij in aanmerking komt voor deze demo, en om deze goed in te stellen, hebben we wat meer informatie nodig. Laat hieronder je gegevens achter en we nemen vrijblijvend contact met je op.

Door op ‘Vraag aan’ te klikken, ga je akkoord met onze Privacy statement en Algemene voorwaarden.