Alles dat je moet weten over…

Het energieplafond

De energieprijzen zijn flink gestegen. Voor veel huishoudens is energie inmiddels onbetaalbaar. De overheid heeft daarom vanaf 1 januari een ‘energieplafond’ ingesteld.
Op deze pagina leggen we uit wat het energieplafond betekent voor jouw energierekening. Ook houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

In de SlimWonen App laten we nu ook het Energieplafond zien. Heb je de App aangeboden gekregen maar nog niet gedownload? Dan is dit het moment!

Een maximale prijs voor stroom en gas 

Er is een maximale prijs afgesproken voor energie: €0,40 per kWh stroom en €1,45 per m3 gas. Deze tarieven zijn voor iedereen hetzelfde en staan vast voor heel 2023. Maar let goed op… je betaalt deze lagere prijs alleen voor een deel van je verbruik, namelijk voor de eerste 2900 kWh (stroom) en de eerste 1200 m3 (gas) per jaar. Verbruik je meer dan dit ‘plafond’? Dan betaal je de tarieven van je energieleverancier.

Wordt energie dus weer goedkoper? 

Onder het energieplafond is energie goedkoper dan de afgelopen maanden. Maar laat je niet verrassen: het is nog steeds veel duurder dan je gewend was. Stroom is bijna 4,5 keer duurder en gas ruim 3,5 keer (dan in augustus 2021). Blijven besparen dus!

Tarieven stroom
per kWh
Voor augustus 2021
€0,09 (gemiddeld)
Januari – december 2023
€0,40 (tot 2.900 kWh per jaar)
Tarieven gas
per m3
Voor augustus 2021
€0,36 (gemiddeld)
Januari – december 2023
€1,45 (tot 2.900 kWh per jaar)

Wat gebeurt er wanneer je meer verbruikt? 

De tarieven boven het energieplafond zijn niet altijd hetzelfde, maar zullen in elk geval veel duurder zijn. De prijs kan verschillen per maand en per leverancier. Om toch een inschatting te doen kijken we naar de gemiddelde tarieven van oktober 2022:

2: Boven het plafond betaal je marktprijzen, als voorbeeld: de gemiddelde tarieven van oktober 2022.
3: Bron tarieven augustus 2021: Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

40% van de huishoudens verbruikt meer dan het energieplafond

Het plafond van 2900 kWh (stroom) en 1200 m3 (gas) per jaar is gebaseerd op een gemiddeld verbruik. 60% van alle huishoudens verbruikt minder dan dit gemiddelde, dus 40% van de huishoudens verbruikt per jaar (veel) meer. Dit zijn bijvoorbeeld grotere gezinnen of mensen die in een huis wonen met een slecht energielabel. 

Om te weten hoeveel je verbruikt kun je kijken op jouw jaarrekening van je energieleverancier, of naar je jaarverbruik in de SlimWonen App.

Het energieplafond en je jaarrekening

Het energieplafond gaat over je verbruik per jaar. Maar de datum van je jaarrekening hangt af van de startdatum van je energiecontract, die is voor iedereen anders. Daarom wordt jouw energieplafond verdeeld over twee periodes:

  • Periode 1: Van 1 januari 2023 tot de datum van je jaarrekening
  • Periode 2: Van de datum van je jaarrekening tot 31 december 2023


Je verbruikt niet elke maand hetzelfde. In de winter verbruiken de meeste mensen meer gas (voor verwarming) en in de zomer iets meer stroom (bijvoorbeeld voor een airco). Om voor beide periodes een goede berekening te kunnen maken is er ook per datum een plafond bepaald.

Over de twee periodes die voor jou gelden wordt je eigen verbruik vergeleken met het vastgesteld plafond voor die periode. Blijf je onder het plafond? Dan betaal je voor stroom €0,40 per kWh en voor gas €1,45 per m3. Verbruikte je meer? Dan betaal je voor het resterende deel de hogere marktprijzen.

Let op: je hebt voor beide periodes een plafond, verbruik je in periode 1 meer, en in periode 2 minder, dan wordt dit niet met elkaar verrekend. 

Meten is weten

Je verbruik had niet eerder zoveel invloed op je portemonnee. Je betaalt namelijk niet alleen hele hoge tarieven, maar je tarieven worden ook duurder wanneer je boven het plafond komt. Toch weet bijna niemand hoeveel hij precies verbruikt. We wonen eigenlijk heel onwetend. Dat kan slimmer!

In de SlimWonen App zie je precies wat je verbruikt, per uur, per dag, per week, per maand en per jaar. Je ziet ook of je onder het Energieplafond blijft en wat je verbruik kost.

Vragen over het Energieplafond

Vraag een gratis demo aan voor zakelijke klanten

We hebben een gratis demo-versie van de SlimWonen App klaarstaan voor gemeenten, corporaties en bedrijven.

Om te kijken of jij in aanmerking komt voor deze demo, en om deze goed in te stellen, hebben we wat meer informatie nodig. Laat hieronder je gegevens achter en we nemen vrijblijvend contact met je op.

Door op ‘Vraag aan’ te klikken, ga je akkoord met onze Privacy statement en Algemene voorwaarden.